Studiul realizat de Brain Holtz de la Universitatea Temple, publicat în Personnel Psychology, arată că oamenii au tendinţa de a-şi judeca semenii după înfăţişarea acestora.
Astfel, cercetătorii au observat că atunci când judecăm faptele unui om, nu contează doar acţiunile lui, ci şi chipul, care ne poate inspira încredere sau nu.
În decursul anilor, psihologii au observat că există două trăsături esenţiale ale unui chip considerat de încredere: sprâncenele sunt puţin mai ridicate, formând un V întors, iar colţurile gurii sunt de asemenea puţin mai ridicate.
Prin comparaţie, un chip considerat suspect va avea sprâncenele îndreptate în jos, la fel şi colţurile gurii.
În cadrul studiului, 609 persoane recrutate cu ajutorul unui portal online au fost rugate să judece decizia conducerii unei companii fictive, care tocmai a decis reducerea cu 15% a salariilor, din cauza crizei economice.
Când directorul companiei era prezentat printr-o poză cu o figură care inspiră încredere, el era judecat cu mai multă îngăduinţă.
De asemenea, voluntarii au avut încredere în decizia acestei persoane, spunând că probabil nu există soluţii mai bune, doar reducerea salariilor.
Sursa: NY Mag