Primul test a fost realizat de Bryan Skyes, profesor de genetică la Universitatea Oxford. Mostrele au fost două fire de păr, una găsită în regiunea Ladakh din Himalaya de Vest şi alta descoperită în Bhutan.
Rezultatele au fost apoi comparate cu genele mai multor specii de animale, din baza de date GenBank.
Astfel, Skyes a declarat că părul aparţine unei specii preistorice de urs polar, fosila unui exemplar fiind găsită în Svalbard, Norvegia. Fosila are o vechime de 40.000-120.000 de ani.
Prin urmare, a spus Skyes, animalul de la care provin aceste fire de păr este un hibrid între ursul polar şi ursul brun, acestea fiind specii înrudite.
Teoria lui Skyes este acum contestată de alţi cercetători, care invocă o eroare în analiza datelor.
Ross Barnett, de la Universitatea din Copenhaga şi Ceiridwen Edwards de la Universitatea Oxford au analizat şi ei aceste fire de păr.
Ei spun că părul aparţine unui urs himalayan (ursus arctos isabellinus), care este o subspecie a ursului brun şi care trăieşte pe platourilor muntoase înalte, cum sunt cele din Pakistan, Nepal, Tibet şi India. Acest urs este foarte rar întâlnit.
Profesorul Skyes a recunoscut greşeala făcută, dar precizează că esenţial este faptul că aceste fire de păr nu aparţin vreunei primate necunoscute, aşa cum susţin cei care cred în existenţa lui Yeti.
Prezenţa unui Om al Zăpezilor, numit şi Yeti, a fost menţionată de sute de ani în Himalaya, mulţi drumeţi şi localnici declarând că au văzut o creatură păroasă, care semăna cu o maimuţă.
Reinhold Messner, primul alpinist care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar, studiază această creatură pe care ar fi întâlnit-o, în 1986.
El a descoperit un manuscris tibetan de acum 300 de ani, care scrie despre Yeti, pe care îl prezintă ca fiind o specie de urs, exact cum susţin şi cei doi cercetători.
Sursa: Daily Mail