Home » D:News » Adevărul despre miere: ne face bine sau nu?

Adevărul despre miere: ne face bine sau nu?

Adevărul despre miere: ne face bine sau nu?
Publicat: 27.10.2014
Este larg răspândită convingerea că mierea este mult mai sănătoasă decât zahărul, dar, în realitate, beneficiile sunt foarte reduse, iar un consum mare de miere este la fel de dăunător pentru organism ca şi un consum ridicat de zahăr, spun specialiştii. Iată şi motivele.

Mierea este tot zahăr, în mare măsură

Zahărul obişnuit (sucroza sau zaharoza) este procesat în organismul uman cu ajutorul insulinei, produsă de pancreas. Mierea conţine, pe lângă zaharoză, 55% fructoză (aşa-zis „zahăr de fructe”) care este procesat în ficat. În ciuda unor diferenţe de structură chimică, organismul nostru reacţionează însă la miere cam la fel ca şi la zahăr – cu o creştere a glicemiei, ceea ce stimulează pancreasul să producă mai multă insulină, iar acest proces duce la stocarea de grăsime şi la creşterea în greutate. Consumată în exces, fructoza contribuie la apariţia obezităţii, a problemelor cardiace şi a afecţiunilor hepatice, întocmai ca şi produsele ce conţin zahăr obişnuit. 

După cum explică terapeutul specialist în nutriţie Ian Marber, chiar dacă mierea are un indice glicemic puţin mai mic decât zahărul, a turna cantităţi mari de miere peste cerealele de la micul dejun nu face mult mai bine corpului decât dacă am presăra zahăr peste acele cereale. 

„E vorba de limbaj”, explică specialistul; limbajul e cel care creează reprezentări şi convingeri eronate. „Când te gândeşti la miere, te gândeşti la natură, la albine […]. Când te gândeşti la zahăr, te gândeşti la fabrici, la prelucrare industrială […].” Dar mierea e departe de a fi produsă într-un mod atât de „bucolic” cum se crede şi atât mierea, cât şi zahărul alb sunt tot forme de zahăr. „Mierea nu este inofensivă, are asupra organismului un efect la fel de puternic ca şi zahărul rafinat.”

 

Mierea este foarte bogată în calorii

Mierea conţine mai multe calorii decât zahărul; o linguriţă de miere aproximativ 22 de calorii, iar o linguriţă de zahăr are aproximativ 16 calorii. Multe persoane care au înlocuit zahărul din alimentaţie cu miere toarnă miere din belşug în iaurt sau ceaiuri de plante, închipuindu-şi că mierea este mai bună decât alte forme de zahăr, dar nu e cazul, explică Ian Marber.

 

Mierea nu e aşa de bogată în vitamine şi minerale cum se crede

Deşi mierea nerafinată conţine urme de vitamine şi minerale – niacină, riboflavină, tiamină şi vitamina B6 – acestea reprezintă doar 2% din conţinut. Iar rafinarea mierii –prelucrarea ei prin încălzire şi filtrare,  pentru îndepărtarea polenului şi a bacteriilor – îndepărtează vitaminele şi mineralele.

 

Mierea dăunează dinţilor

Un studiu realizat de Public Health England arăta că un copil din 8 ajunge să aibă, până la vârsta de 3 ani, carii dentare, iar autorii avertizau că şi dulciurile considerate „sănătoase” – fructe uscate, băuturi tip „smoothie”, miere – determină apariţia cariilor”, spune dr. Joe Bansal, din cadrul London Smile Clinic.

 

Mierea dăunează şi pielii

Dr Mica Engel, medic în cadrul Waterhouse Young Clinic, din Londra, avertizează că glucoza, fructoza şi alte zaharuri din miere contribuie la deteriorarea colagenului din piele, întocmai ca şi zahărul, iar beneficiile aduse de puţinele vitamine pe care le conţin unele sorturi de miere nu ajută la reparare fibrelor de colagen deteriorate.

 

Nu este necesară organismului

Zahărul adăugat, fie sub formă de  zahr alb, fie de miere, nu are beneficii nutriţionale, ci reprezintă doar calorii în plus; Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat recent reducerea consumului de zahăr (incluzând aici şi mierea) la maximum 6 linguriţe pe zi.

În concluzie, mierea trebuie văzută tot ca un tip de zahăr, cu efecte similare celor ale zahărului alb, şi nu ca un aliment foarte sănătos, bun de consumat în cantităţi mari. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
Test de cultură generală. Câte pisici există în lume?
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Un derivat al vitaminei descoperite în 1913 este astăzi cel mai studiat ingredient antirid
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Ce indică popularitatea Bitcoin despre direcția economiei românești
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
(P) Călătorie de Neuitat prin România: București – Râmnicu Vâlcea
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Prima fotografie a Telescopului Hubble cu Nebuloasa Crabului din ultimii 24 de ani a dezvăluit mai multe structuri misterioase
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Care sunt cele trei culori prin care devenim instant mai atractivi în ochii celorlalți?
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
Poșta daneză oprește distribuirea scrisorilor după 400 de ani
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
„Cel mai sângeros an”: Record de execuții în Arabia Saudită
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Averea lui Elon Musk a trecut de 700 de miliarde de dolari
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Zonele din România unde va ninge de Crăciun
Rocile spațiale antice ar putea deține secretul pentru mineritul de asteroizi
Rocile spațiale antice ar putea deține secretul pentru mineritul de asteroizi
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?
Erwin Schrödinger și „pisica” care a schimbat fizica: povestea unui laureat Nobel exilat de naziști
Erwin Schrödinger și „pisica” care a schimbat fizica: povestea unui laureat Nobel exilat de naziști
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare