Acest sistem de iluminare revoluţionar se bazează pe o nouă tehnologie, numită Pavegen. Două sute de plăci făcute în proporţie de 80 la sută din materiale reciclate au fost montate pe teren pentru a capta energia cinetică generată de alergarea jucătorilor.
Noaptea, terenul este iluminat la capacitate maximă datorită energiei cinetice. Ziua, 75 până la 80 la sută din energie provine de la un panou solar instalat pe acoperişul unei şcoli de samba, aflată alături.
„Vrem să dezvoltăm această tehnologie, astfel încât costurile devină din ce în ce mai mici”, a declarat preşedintele fondator al firmei Pavegen, Lawrence Kembell-Cook, la inaugurarea acestui sistem de iluminare.
„Am instalat totul gratuit. Acest proiect nu îi va costa nimic pe locuitori. Acum lăsăm gestionarea terenului în mâinile locuitorilor din zonă”, a afirmat şi preşedintele companiei Shell Brasil, Andre Araujo.
AFP notează însă că nu este adevărat că pe localnici nu îi va costa nimic. „Jucătorii se plâng că trebuie să plătească 50 de reali (aproximativ 18 euro) în timpul săptămânii şi 70 de reali în week-end pe oră şi pe echipă ca să poată să ilumineze terenul cu sudoarea lor”, scrie agenţia France Presse.
Proiectul a fost aprobat de locuitorii favelei printr-un vot public. Însă părerile sunt împărţite.
„De luni până vineri, terenul este gol. Astăzi trebuie să jucăm în comunitatea noastră pentru că nu putem să plătim. Cei care joacă aici vin din altă parte”, a afirmat Bruno Olivera, un tânăr în vârstă de 25 de ani.
Sursa: Mediafax / Foto: AFP