Roberta Mazza precizează că documentul, care era purtat ca amuletă, conţine o referire la Cina Cea de Taină şi la „mana căzută din cer”.
Este printre puţinele dovezi care arată modul în care magia era folosită de creştinii din Egipt.
Papirusul, care are o vechime de 1.500 de ani, conţine fragmente din Psalmi şi din Evanghelia după Matei.
Iată traducerea textului:
„Să vă temeţi, voi toţi cei ce stăpâniţi pământul!
Să ştiţi, oameni şi popoare, că Hristos este Dumnezeul nostru
Pentru că El a vorbit şi ei au luat fiinţă, El a poruncit şi ei au fost creaţi. El ne-a oferit totul şi ne-a scăpat de duşmani.
Dumnezeul nostru a pregătit o masă sfântă în deşert, pentru oameni şi le-a dat mana noului legâmânt ca să o mănânce, trupul nemuritor al Domnului şi sângele lui Hristos au curs peste noi pentru ştergerea păcatelor”.
Mazza spune că pe atunci creştinii credeau că aceste texte au puteri magice. Ea spune că papirusul fusese împachetat într-o cutiuţă de doar 3/10 cm şi era purtat la gât sau păstrat în casă, pentru protecţie magică.
Textele religioase au fost scrise pe spatele unui document care era folosit pentru achitarea unei taxe pentru grâne. Papirusul aparţinuse unui colector de taxe din satul Tertembuthis, aflat lângă oraşul numit acum El-Ashmunein.
Interesant este că persoana care a scris textul nu l-a copiat, ci l-a redactat personal, pentru că există multe greşeli de gramatică şi de scriere, adaugă Mazza.
Papirusul este dovada că egiptenii creştini din trecut au păstrat mult timp practicile magice pagâne, respectiv purtarea şi folosirea amuletelor.
Totuşi, chiar şi în prezent unii creştini poartă asupra lor imagini cu sfinţi, care au scrise pe spate diferite rugăciuni care le poartă noroc.
Sursa: Live Science