Home » D:News » Rusia pregăteşte o versiune „ultra-grea” a noului ei lansator spaţial Angara

Rusia pregăteşte o versiune „ultra-grea” a noului ei lansator spaţial Angara

Rusia pregăteşte o versiune „ultra-grea” a noului ei lansator spaţial Angara
Publicat: 04.09.2014
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a dat acordul pentru o versiune "ultra-grea" a noului lansator spaţial rusesc Angara, care va avea o capacitate cuprinsă între 120 şi 150 de tone, a anunţat vicepremierul Dmitri Rogozin, informează AFP.

„Astăzi, putem spune că preşedintele a aprobat începerea lucrărilor la acest proiect”, a anunţat Dmitri Rogozin, citat de agenţia de presă Interfax.

Acest fapt înseamnă că, după ce am construit întreaga gamă de rachete Angara – uşoară, medie, grea -, vom reuşi să fabricăm rachete dintr-o altă categorie: nu de şapte, 15, 25 de tone, ci între 120 şi 150 de tone„, a adăugat politicianul rus, precizând cu această ocazie că noul tip de lansator spaţial va fi inaugurat în jurul anului 2020.

Racheta Angara, prezentată ca fiind prima creată de Rusia după dezmembrarea Uniunii Sovietice, a fost concepută pentru a înlocui lansatorul Proton, care a suferit o serie de eşecuri în ultimii ani. Ea a fost lansată pentru prima dată în iulie, la puţin timp după eşecul unei misiuni de testare, la sfârşitul lunii iunie.

Descrisă de premierul Dmitri Medvedev drept „o rachetă de o importanţă strategică”, Angara va permite Moscovei să îşi reducă dependenţa de cosmodromul Baikonur din Kazahstan în ceea ce priveşte lansările de natură comercială şi militară.

Dmitri Rogozin consideră că rampele de lansare pentru aceste rachete ar putea fi construite în Rusia, graţie economiilor realizate mai ales prin reducerea numărului de sisteme de lansare pentru versiunile mai uşoare.

Programul spaţial rusesc este renumit pentru faptul că a trimis primul om în spaţiu în 1961 şi continuă să reprezinte un motiv de mândrie naţională în această ţară.

Însă Rusia, ale cărei capsule Soyuz asigură în exclusivitate în această perioadă transportul de astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a cunoscut o serie de eşecuri în ultimii ani în sectorul spaţial.

Surse: Mediafax, Itar-Tass

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase