Home » D:News » La ce aliment ar trebui să renunţăm dacă vrem să salvăm planeta?

La ce aliment ar trebui să renunţăm dacă vrem să salvăm planeta?

Publicat: 22.07.2014
Cel mai dăunător aliment, în ceea ce priveşte efectul asupra mediului înconjurător, este carnea de vită: creşterea vacilor pentru carne – sursă principală de proteine în multe ţări ale lumii – are un impact extrem de dur asupra mediului, fiind de aproximativ 10 ori mai dăunătoare decât creşterea altor animale domestice, arată un studiu publicat recent.

Creşterea vacilor pentru obţinerea de carne necesită de 28 de ori mai mult teren şi consumă de 11 ori mai multă apă, comparativ cu creşterea animalelor pentru obţinerea de carne de pasăre, carne de porc, ouă sau produse lactate.

Deşi se cunoştea de multă vreme faptul că producţia cărnii de vită are un impact ambiental mai puternic decât a altor  tipuri de carne, acest nou studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, este, spun autorii săi, primul care cuantifică acest impact în mod comparativ.

Cercetătorii au comparat impactul ambiental al obţinerii de carne de vită, carne de porc, carne de pasăre, ouă şi lactate, folosind date din anii 2000-2010 furnizate de Departamentul pentru Agricultură al SUA şi luând în calcul mai multe aspecte: suprafeţele de teren necesare, consumul de apă, emisiile de gaze cu efect de seră, cantitatea de azot generată, a explicat prof. Gidon Eshel, de la Bard College, SUA. 

Au calculat cantitatea de hrană de care au nevoie exemplarele din diferite specii pentru a creşte în greutate cu un kilogram, ajungând la concluzia că vacile au cel mai mare impact ambiental, deoarece randamentul lor de creştere este scăzut; prin urmare, ele consumă mai multe resurse decât alte specii, pentru a creşte în greutate în aceeaşi măsură. 

Renunţarea la carnea de vită ar fi, aşadar, o schimbare pozitivă foarte mare, în ceea ce priveşte efectul asupra mediului. Nu ar fi neapărat nevoie să renunţăm la orice produs de origine animală: eliminarea cărnii de vită şi înlocuirea ei cu un aliment care se obţine cu randament mai bun, cum ar ouăle, ar avea asupra mediului un efect comparabil cu trecerea la o alimentaţie bazată doar pe plante, spune prof. Eshel.

Sursa: BBC News

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase