Recomandările PCRM – o organizaţie cunoscută pentru promovarea alimentaţiei vegetariene – sunt similare celor venite din partea unor asociaţii dedicate în mod special problemei cancerului, cum ar fi American Cancer Society, deşi sunt ceva mai „drastice” în ceea ce priveşte evitarea anumitor grupe de alimente. Colleen Doyle, dietician şi director responsabil de problemele nutriţiei şi ale activităţii fizice în cadrul American Cancer Society, recomandă ca oamenii să evite căderea în extreme şi să îşi folosească bunul-simţ: în funcţie de situaţia individuală a fiecăruia, o reducere semnificativă a consumului anumitor alimente – fără a le elimina neapărat – poate micşora totuşi riscul apariţiei cancerului.
Iată cele 6 recomandări:
1. Mâncaţi mai multe fructe şi legume, în special legume cu frunze verzi, pentru a reduce riscul de cancer, în general. Acestea conţin compuşi fitochimici cu rol protector.
2. Consumaţi produse din soia – fermentate, precum tofu, tempeh sau edamame – pentru a reduce riscul apariţiei sau reapariţiei cancerului mamar.
3. Limitaţi sau excludeţi din alimentaţie produsele lactate, pentru a reduce riscul cancerului de prostată. Unel studii au sugerat o corelaţie între consumul de lactate şi riscul cancerului de prostată. Alte studii, însă, au arătat că aceste produse ar micşora riscul apariţiei cancerului colorectal. Ca o linie de mijloc, dr. Doyle recomandă ca bărbaţii care au avut în familie cazuri de cancer de prostată să limiteze consumul de produse lactate.
4. Limitaţi sau evitaţi alcoolul pentru a reduce riscul de cancer al gurii, faringelui, laringelui şi esofagului, al cancerului colorectal şi de sân. Conform raportului PCRM, o băutură alcoolică pe săptămână măreşte riscul cancerului gurii, al faringelui şi laringelui cu 24%; 2-3 băuturi alcoolice pe zi sporesc riscul cancerului colorectal cu 21%. (Totuşi, cancerul gurii, al faringelui şi laringelui sunt rare la nefumători.)
American Cancer Society este mult mai moderată în recomandări: nu mai mult de 2 băuturi alcoolice pe zi pentru bărbaţi şi una pentru femei.
5. Evitaţi carnea roşie şi mezelurile, pentru a reduce riscul cancerului colorectal. Renunţarea la aceste alimente reduce şi riscul apariţiei bolilor de inimă, a diabetului şi a accidentelor vasculare cerebrale.
6. Evitaţi alimentele prăjite şi fripte, pentru a reduce riscul de cancer colorectal, mamar, de prostată, de rinichi şi pancreas. Aceste moduri de gătire măresc conţinutul de amine heterociclice, compuşi chimici dăunători organismului.
Respectarea acestor recomandări nu garantează, desigur, că o persoană nu se va îmbolnăvi de cancer, dar micşorează şansele apariţiei lui. După datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până la 30% dintre cancere pot fi atribuite unei alimentaţii nesănătoase. Restul apar cu contribuţia altor factori, precum fumatul, poluarea şi predispoziţiile genetice, care pot afecta o persoană indiferent de felul în care mănâncă.
Sursa: Live Science