Rezultatele studiului, prezentate la o întrunire comună a două asociaţii profesionale ale endocrinologilor – International Society of Endocrinology şi Endocrine Society – arată că obezii care au reuşit să-şi reducă greutatea corporală cu minimum 5% au observat, după 6 luni, o creştere a duratei somnului cu 21,6 minute, în medie (faţă de o medie de numai 1,2 minute la cei care slăbiseră mai puţin de 5%). De asemenea, cei care slăbiseră mai mult au raportat şi o îmbunătăţire a calităţii somnului, ca şi a stării de spirit. Studiul confirmă corelaţia dintre greutatea corporală, pe de o parte, şi durata şi calitatea somnului, pe de altă parte, factori care influenţează starea de sănătate.
Studiul a avut în vedere 390 de persoane obeze, bărbaţi şi femei, care au fost urmărite pe parcursul a 2 ani.
Participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri, înscrise în trei programe diferite de scădere în greutate: pe lângă regim şi medicamente, un grup a primit materiale tipărite educaţionale, în cursul vizitelor la medic de 4 ori pe an; participanţii din al doilea grup au primit un instructaj sumar privind stilul de viaţă, iar al treilea grup a avut parte şi de consiliere psihologică.
Participanţii din acest din urmă grup au avut cel mai mare succes în programul lor de slăbire, reuşind să slăbească mai multe kilograme decât subiecţii din celelate două grupuri, ceea ce dovedeşte valoarea consilierii în cadrul acestor programe.
Sursa: Mail Online