Imediat după Big Bang, Universul s-a extins cu o viteză uluitoare, potrivit modelului inflaţiei, lăsând în urmă microunde (microwave background radiation, pe scurt CMBR) care sunt resturile acestei inflaţii.
În mod normal, Universul ar fi trebuit să se extindă simetric, în toate direcţiile, dar datele obţinute de fizicienii cu ajutorul telescopului Planck al Agenţiei Spaţiale Europene arată că de fapt Universul este asimetric.
În emisfera de sud a Universului, cele mai fiebinţi şi cele mai reci regiuni sunt mai strălucitoare şi mai intense decât cele din nord, după cum se poate vedea în acest model realizat de fizicieni.
Prin urmare, care este explicaţia?
Există mai multe teorii, cea mai interesantă fiind cea potrivit căreia Universul nostru, parte a unui multivers, a intrat în coliziune cu un alt Univers vecin în momentul inflaţiei, iar anomaliile pe care le vedem acum sunt „rănile” rămase în urma acestui impact.
Coliziunea s-ar fi produs la 380.000 de ani după Big Bang, cred fizicienii care susţin această teorie.
Potrivit altei ipoteze, Universul nostru s-ar fi „împiedicat” în el însuşi, iar acum este „înfăşurat” în jurul a trei dimensiuni, deşi există de fapt mai multe dimensiuni ale spaţiu-timpului.
O altă explicaţie ar fi că în emisfera de sud a Universului funcţionează alte legi ale fizicii.
Datorită noilor date care vor fi obţinute în acest an de telescopul Planck, fizicienii vor putea verifica aceste modele ale inflaţiei şi astfel vor reduce semnificativ numărul teoriilor. Astfel, ei vor putea realiza o hartă de polarizare a Universului.
Sursa: From Quarks to Quasars