Dezlipirea de retină înseamnă desprinderea parţială a stratului intern al ochiului – retina -, unde se găsesc celulele fotoreceptoare, de vasele de sânge care asigură aportul de nutrienţi şi oxigen. Deteriorarea retinei ca urmare a acestui fenomen poate duce la pierderea vederii.
Afecţiunea apare de obiocei între 50 şi 70 de ani, dar medicii spun că se înregistrează tot mai multe cazuri la vârste tinere, cum s-a întâmplat şi cu tânărul chinez, în vârstă de numai 26 de ani.
Tânărul obişnuia să schimbe mesaje cu prietena lui timp de multe ore, zi şi noapte, inclusiv pe întuneric, înainte de a adormi. După o vreme, a început să vadă fulgerări luminoase în câmpul vizual, un simptom frecvent al dezlipirii de retină. A fost operat de urgenţă de chirurgii oftalmologi, deoarece, fără un tratament prompt, dezlipirea de retină poate duce la orbire.
Cazul petrecut în China este unul extrem, dar specialiştii cred că utilizarea intensivă a telefoanelor mobile ar putea determina o incidenţă crescută a dezlipirii de retină la persoanele tinere.
Folosirea îndelungată a dispozitivelor cu ecrane foarte luminoase, precum smartphone-urile şi tabletele, are efecte foarte nocive asupra ochiului. Oftalmologii avertizează că, de la lansarea smartphone-urilor, în 1997, numărul cazurilor de miopie avansată a crescut cu 35% şi este de aşteptat să crească şi mai mult în deceniile următoare.
Sursa: Mail Online