În noiembrie 2012, astronomii de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico au reuşit să capteze din nou aceste misterioasele semnale, care fuseseră detectate pentru prima dată în 2007, în Australia.
Spre deosebire de undele radio obişnuite, aceste nu au revenit, fiind detectate pe parcursul a doar câteva milisecunde, timp în care fiecare semnal radio a eliberat cantitatea de energie pe care Soarele nostru o poate emite în 300.000 de ani.
Emisia de unde radio captată la Arecibo a durat doar 3 milisecunde. Până atunci, doar 6 asemenea semnale fuseseră detectate, în Australia. Fizicienii le-au numit FRB (fast radio bursts).
În mod normal, semnalele radio se deplasează cu viteza luminii. Astfel, toate lungimile de undă şi frecvenţe radio ajung pe Terra în acelaşi timp.
În cazul acestor semnale bizare însă, există o diferenţă de timp de o fracţiune de secundă, care demonstrează că undele sunt emise de la o distanţa foarte mare, probabil miliarde de miliarde de ani lumină.
Specialiştii au diferite teorii prin care încearcă să explice aceste emisii. Unii cred că ele provin de la un blitzar, o stea neutronică care nu se transformă în gaură neagră datorită rotaţiei sale foarte rapide.
Alţi fizicieni cred că undele provin de la magnetari, stele neutronice cu un câmp magnetic foarte puternic, din emisii de raze gamma de la o supernovă sau din găuri negre.
Deşi semnalele au fost detectate pe 2 noiembrie 2012, lucrarea care prezintă această descoperire a fost publicată abia pe 10 aprilie 2014.
Astronomul Jim Cordes, de la Universitatea Cornell, recunoaşte că deocamdată fizicienii nu ştiu ce anume sunt aceste semnale sau de unde provin. „Sursa acestor emisii este fără îndoială ceva exotic din punctul de vedere al standardelor noastre actuale”, a declarat el.
Iniţial, aceste semnale au fost numite „emisii Lorimer”, după numele celui care le-a observat prima dată în 2007.
În anul 2010 telescopul Parkes a detectate alte semnale de acest fel, care au ridicat şi mai multe semne de întrebare pentru fizicieni.
Până în iulie 2013, telescopul din Australia a captat 6 asemenea semnale, însă experţii nu înţelegeau de ce acesta era singurul care le detecta.
După ce Observatorul Arecibo le-a captat la rândul său, ciudatele emisii radio au fost considerate reale, nu o defecţiune a telescopului australian.
Cercetătorii aşteaptă acum ca aceste semnale să fie captate şi de alte telescoape, pentru a putea astfel să afle mai uşor originea lor.
Sursa: National Geographic, io9