Adam Bradford crede că Evanghelia după Luca a fost la origini un document folosit ca mărturie în procesul care îi fusese intentat lui Pavel, după ce acesta s-a convertit la creştinism.
Potrivit lui Bradford, Luca, prezentat ca autorul acestei Evanghelii, a vrut să afle detalii despre viaţa lui Iisus şi a apelat la singura persoană care îl cunoştea bine, mama lui.
El crede că doar Maria ar fi putut să ofere detaliile din carte despre naşterea şi copilăria lui Iisus. În plus, ea era singura supravieţuitoare a evenimentelor relatate în momentul în care cartea a fost redactată.
Şi stilul sugerează că autorul este o femeie: în această Evanghelie sunt folosite foarte multe cuvinte feminine. Asta demonstrează şi că Maria nu fusese o persoană simplă, fără educaţie, dimpotrivă, spune Bradford.
Comparând numărul cuvintelor feminine din cele patru Evanghelii, Bradford a observat că în cartea lui Marcu acestea sunt în total 116, iar în documentul lui Luca sunt 247.
Mai mult, scriitorul, care şi-a prezentat această teorie în cartea „Evanghelia după Marcu – spusă de Maria”, susţine că probabil Iisus nu provenea dintr-o familie săracă, ci din clasa de mijloc, iar Iosif nu fusese un dulgher, ci un arhitect educat şi cu un venit destul de bun.
Bradford a analizat varinatele în greacă şi ebraică ale Evangheliilor şi spune că a observat o traducere greşită a cuvântului grecesc „tekron”, care nu înseamnă tâmplar, ci arhitect.
Cartea lui Bradford oferă explicaţii şi pentru „anii lipsă din viaţa lui Iisus”, când acesta avea între 12 şi 30 de ani. Expertul susţine că în această perioadă Iisus a studiat la diferite şcoli religioase şi a devenit un rabin foarte apreciat în Iudeea.
Astfel, atunci când a predicat despre renunţarea la averile lumeşti pentru un trai simplu, Iisus a vorbit de fapt despre propria lui experienţă de viaţă.
Sursa: Daily Mail