Home » D:News » Secretul celei mai bătrâne persoane din lume. Cum a reuşit Misao Okawa să ajungă la 116 ani (VIDEO)

Secretul celei mai bătrâne persoane din lume. Cum a reuşit Misao Okawa să ajungă la 116 ani (VIDEO)

Secretul celei mai bătrâne persoane din lume. Cum a reuşit Misao Okawa să ajungă la 116 ani (VIDEO)
Publicat: 03.03.2014
Misao Okawa este oficial cea mai bâtrănă persoană din lume. Ea va împlini 116 ani pe 5 martie şi a povestit publicaţiei britanice The Telegraph care este secretul longevităţii sale.

Misao s-a născut în 1898 în Osaka, Japonia. Bătrâna spune că secretul ei stă în odihna suficientă şi în alimentaţia sănătoasă.

Ea a declarat că a dormit întotdeauna cel puţin 8 ore pe noapte, plus, ocazional, câte o repriză de „moţăială” la prânz.
Odihna şi relaxarea sunt esenţiale, crede ea.

Femeia a mâncat foarte mult sushi cu orez fiert şi sos de vin. Chiar şi acum are grijă să aibă o alimentaţie echilibrată şi respectă cele trei mese zilnice.

În ultimii 18 ani, Misao a locuit într-un azil de bătrâni, iar în iunie 2013 a fost declarată cea mai bătrână persoană din lume, după moartea lui Jireomon Kimura, care a murit la 116 ani.

Faptul că ambii deţinători ai recordului sunt japonezi nu este ceva neaşteptat. În această ţară trăiesc foarte multe persoane care au trecut de 100 de ani. În prezent, 282 de japonezi au împlinit deja 110 ani, conform datelor oficiale.

Misao s-a căsătorit în 1919 şi îşi aminteşte cu plăcere de ziua nunţii. Bătrîna are trei copii, dintre care doi încă trăiesc şi se pare că îi moştenesc longevitatea – au 94, respectiv 92 de ani. Bătrâna are 4 nepoţi şi 6 strănepoţi.

În Japonia, durata medie de viaţă pentru o femeie este de 85,9 ani, iar pentru un bărbat de 79,6 ani.
Explicaţia pentru acest adevărat fenomen de longevitate stă în grija care li se acordă bătrânilor în Japonia.

Ei beneficiază de îngrijiri medicale foarte bune, sunt încurajaţi să fie cât mai activi la vârste înaintate, sunt familişti şi au o dietă sănătoasă, bazată pe peşte, orez, legume şi fructe.

În plus, cei care erau de vârstă mijlocie în timpul foametei din perioada celui de Al Doilea Război Mondial au fost ulterior mai sănătoşi decât cei care nu au suferit aceste lipsuri.

Profesorul Yasuyuki Gondo, de la Universitatea din Osaka, specialist în geriatrie, spune că persoanele care au peste 100 de ani şi o stare generală bună, inclusiv din punct de vedere mental, au fost mereu persoane ambiţioase şi uşor adaptabile la schimbările care apăreau în viaţa lor.

Sursa: The Telegraph
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase