Oamenii de ştiinţă afirmă că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma rezultatele acestei cercetări, însă subliniază că studiul oferă o nouă potenţială cauză pentru creşterea numărului de cazuri de ADHD înregistrate la nivel mondial. Această tulburare neuro-comportamentală nu are o cauză cunoscută de ştiinţă, afectând până la 5% dintre copiii din SUA.
Femeile care au luat paracetamol în timp ce erau însărcinate prezentau un risc cu 37% mai mare de a avea un copil diagnosticat ulterior cu tulburare hiperkinetică, o formă extrem de severă a ADHD-ului, se arată în studiul publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) Pediatrics.
Faţă de femeile care nu au consumat paracetamol în timpul sarcinii, femeile care au apelat la acest analgezic prezentau un risc cu 29% mai mare de a avea copii cărora li s-au prescris ulterior medicamente pentru ADHD şi un risc cu 13% mai mare de a avea copii care au prezentat comportamente tipice ADHD-ului până la vârsta de 7 ani.
Cercetări mai vechi sugerează că paracetamolul poate afecta funcţionarea firească a hormonilor şi poate totodată să afecteze dezvoltarea creierului fetal. Analgezicul a fost asociat şi unui risc uşor sporit de criptorhidie în rândul băieţilor, o afecţiune în care testiculele nu coboară din abdomen.
Noua cercetare s-a bazat pe datele colectate de la 64.000 de femei daneze între 1996 şi 2002. Mai bine de jumătate dintre acestea au consumat paracetamol în timpul sarcinii.
Experţii cauţionează că datele nu demonstrează că paracetamolul provoacă ADHD, ci doar că există o legătură preliminară între cele două, fiind nevoie de alte cercetări pentru a confirma rezultatele.
„Rezultatele acestui studiu ar trebui să fie interpretate cu grijă, fără a schimba momentan practicile existente”, se arată într-un editorial publicat în acelaşi număr din JAMA Pediatrics.
„Totuşi, ele subliniază importanţa de a nu presupune că este sigură folosirea vreunui medicament în timpul sarcinii”, mai scriu cercetătorii.
Studiul a fost coordonat de Zeyan Liew, de la UCLA, fiind realizat în colaborare cu Jorn Olsen de la Universitatea Aarhus din Danemarca.
O cercetare mai veche sugera că administrarea de paracetamol în timpul sarcinii este asociată cu probleme de limbaj şi comportamentale în rândul copiilor.