În urmă cu aproape 100 de ani, doar doi oameni au supravieţuit furtunii devastatoare, care a distrus insula. Acum, cercetătorii din Noua Zeelandă vor să înţeleagă modul în care acest atol, parte a Insulelor Marshall, a reapărut din apele oceanului.
Murray Ford şi Paul Kench au analizat imagini cu această regiune între anii 1945-2010 şi au înţeles că atolul s-a refăcut din fragmentele rămase după distrugerea lui.
A crescut din fragmente de corali şi din bancuri de nisip, iar mare parte din uscat este deja acoperită cu vegetaţie. Flora este chiar cu 25% mai bogată decât era înainte de scufundarea atolului.
Cercetătorii cred că regenerarea a fost foarte rapidă pentru că furtuna a aruncat multe sedimente pe insulă, asigurând astfel un sol foarte fertil.
Descoperirea îi ajută pe experţi să înţeleagă că formarea unei insule poate avea loc mult mai rapid decât crezuseră până acum.
Studiile în această direcţie sunt foarte importante acum, pentru că mulţi oameni se tem că unele insule vor dispărea, ca urmare a creşterii nivelului mărilor, în urma încălzirii globale.
Din anul 1946, nivelul apelor din zona Insulelor Marshall a crescut cu 2,2 mm anual.
Sursa: Daily Mail