„Într-un context mai larg, schimbările climatice ne vor influenţa viaţa într-o varietate de moduri, mult dincolo de probleme precum economisirea apei în agricultură”, spune Matthew Ranson, autor al studiului.
„Avem motive să credem că ele vor avea impact şi asupra relaţiilor sociale din cartierele noastre, a duratei timpului petrecut de copii afară din casă şi a sumelor pe care suntem dispuşi să le cheltuim pentru supravegherea ordinii publice şi aplicarea legii.”
Raportul întocmit de compania americană de cercetare şi consultanţă Abt Associates arată că, între anii 2010 şi 2099, este de aşteptat ca, datorită schimbărilor climatice, numărul omorurilor în SUA să crească cu 22.000 (o creştere de 2,2%), al violurilor – cu 180.000 (+3,1%), al atacurilor – cu 2,3 milioane (+1,2%), al atacurilor soldate cu vătămări corporale grave – cu 1,2 milioane (+2,3%), al tâlhăriilor – cu 260.000 (+1%), al spargerilor de locuinţe – cu 1,3 milioane (+0,9), al furturilor în general – cu 2,2 milioane (+0,5) şi al furturilor de maşini – cu 580.000 (+0,8), faţă de cifrele estimate pentru aceeaşi perioadă în absenţa schimbărilor climatice prevăzute. Studiul a fost publicat recent în Journal of Environmental Economics and Management.
„O creştere de 1% până la 3% în cazul unei anumite infracţiuni pare modestă, dar, pentru victime, pentru supravieţuitori şi pentru cei însărcinaţi cu aplicarea legii, povara unei asemenea creşteri poate fi foarte mare”, spune Ranson.
Concluziile se bazează pe analiza statisticilor privind infracţiunile şi a datelor meteorologice pentru fiecare dintre cele aproape 3.000 de districte ale SUA şi corelarea lor cu modele de predicţii privind schimbările climatice.
Pentru a compensa efectul schimbărilor climatice şi a preveni această creştere a infracţionalităţii, ar fi nevoie de o sporire imediată şi permanentă cu 4% a efectivelor forţelor de poliţie ale SUA, arată raportul.
Sursa: Los Angeles Times / Foto: Hepta