Creşterea puternică a alizeelor care suflă din cele două Americi până în Pacificul de Vest, în regiunea ecuatorului, a stimulat mişcarea apelor oceanice, au afirmat autorii acestui studiu, o echipă de cercetători australieni.
„Dacă alizeele suflă cu o anumită vigoare, apa caldă care se acumulează începe să se deplaseze spre interiorul mării”, a explicat coordonatorul studiului, Matthew England.
„Într-o anumită manieră, acest proces închide sub suprafaţa oceanului energia degajată de gazele cu efect de seră şi acesta este fenomenul care a provocat această oprire (a procesului de încălzire globală)”, a adăugat el.
Studiul a comparat plafonul înregistrat în 2001 cu plafonul precedent, dintre 1940 şi 1975, şi a identificat o legătură cu fazele reci de oscilaţie decenală din Oceanul Pacific (ODP), o fluctuaţie pe o perioadă de 20-30 de ani a temperaturii înregistrate la suprafaţa mării.
Această legătură explică motivul pentru care încălzirea globală nu este un fenomen regulat şi continuu – un argument avansat de sceptici -, ci un fenomen pe etape, între două perioade cu temperaturi mai mult sau mai puţin constante, a subliniat acelaşi cercetător.
„Această pauză în încălzirea temperaturilor de la suprafaţă nu înseamnă că încălzirea globală s-a oprit. Am văzut cum gheţarii arctici s-au topit până la un nivel record. Suprafeţele îngheţate de pe continente se topesc şi ele la fel de repede, iar temperaturile din oceane vor continua să crească”, a adăugat coordonatorul studiului.
Autorii studiului, la care au participat şi savanţi americani, au descoperit că „există suficient de multă căldură captivă în ocean pentru a explica” plafonarea temperaturilor înregistrată în ultimii ani.
Oceanele captează această căldură suplimentară, mai ales Oceanul Pacific, întrucât alizeele au crescut considerabil în intensitate în ultimele două decenii.
Însă, această creştere în intensitate este doar temporară şi efectele sale de răcire vor înceta şi chiar vor fi inversate, imediat ce ODP va intra într-o fază caldă, în cel mult un deceniu.
„Atunci când alizeele încetinesc sau chiar se opresc, absorbţia căldurii de către oceane se inversează şi vom avea atunci, în mod invers, un surplus de căldură deversat în atmosferă”, a explicat Matthew England. După această plafonare a temperaturilor, se va produce, astfel, o accelerare a încălzirii globale.