Documentul a fost descoperit în anul 1912 într-o mănăstire din Italia, de către vănzătorul de cărţi Wilfred Voynich, scrie Daily Mail.
Datarea cu carbon a arătat că textul datează din perioada Renaşterii, anii 1404-1438, însă nimeni nu înţelegea ce scrie în el. La un moment dat, s-a bănuit că este de fapt o farsă atent elaborată.
Cele 240 de pagini scrise pe piele de viţel conţin ilustraţii, diagrame şi texte ciudate, scrise de la stânga la dreapta.
Deşi criptografii au încercat să descifreze inscripţiile, nu au reuşit. Acum, botanistul Arthur Tucker, de la Universitatea Delaware, susţine că desenele din manuscris sunt cheia misterului. El a observat că 37 din cele 303 plante prezentate provin din Mexic, prin urmare textul trebuie să fie scris în limba aztecă, numită Nahuatl.
Acesta era limba folosită mai ales de azteci, începând cu secolul al VII-lea. După cucerirea spaniola, alfabetul aztecilor a fost înlocuit cu cel latin. În prezent, mai există aproximativ 1,5 milioane de persoane în Mexic care vorbesc această limbă, dar nimeni nu mai cunoaşte alfabetul.
Echipa de botanişti condusă de Tucker caută acum denumirile plantelor, pentru ca apoi să poată găsi un cod al literelor, care să permită descifrarea întregului text.
Sursa: Daily Mail