Home » D:News » Când poate deveni nociv colesterolul bun, crescând riscul de probleme ale inimii?

Când poate deveni nociv colesterolul bun, crescând riscul de probleme ale inimii?

Când poate deveni nociv colesterolul bun, crescând riscul de probleme ale inimii?
Publicat: 29.01.2014
Lipoproteinele cu densitate mare (HDL), cunoscute şi sub denumirea de colesterol "bun", renumite pentru proprietăţile lor de protejare a inimii, pot deveni disfuncţionale, pierzându-şi astfel efectele benefice, au descoperit cercetătorii americani, conform dailymail.co.uk.

Deşi beneficiile colesterolului „bun” au fost recunoscute pe scară largă, cercetătorii americani de la Cleveland Clinic au descoperit că toate testele clinice ce vizau eficienţa medicamentelor destinate creşterii nivelului de HDL nu au reuşit să demonstreze că acest tip de colesterol îmbunătăţeşte sănătatea inimii. De asemenea, aceştia au detectat o proteină bogată în colesterol „bun”, care este prezentă în pereţii arterelor înfundate, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

O echipă de oameni de ştiinţă, coordonată de Stanley Hazen, directorul Institutului pentru cercetarea şi prevenirea bolilor cardiovasculare de la Cleveland Clinic, a decis să cerceteze dacă acest tip de lipoproteine sunt benefice.

Colesterolul „bun” conţine o proteină numită apolipoproteină A1 (apoA1), care asigură proprietăţile protectoare la nivelul inimii.

Cu toate acestea, cercetătorii americani au descoperit că, la nivelul pereţilor arteriali, o bună parte a proteinei apoA1 se oxidează şi nu mai contribuie la sănătatea inimii, ci dimpotrivă, se transformă într-un factor de risc pentru afecţiunile coronariene.

Echipa de cercetători a pus la punct o metodă pentru identificarea „colesterolului bun” disfuncţional şi a testat mostrele de sânge prelevate de la 627 de pacienţi cu boli de inimă. În urma analizelor efectuate ulterior, cercetătorii americani au descoperit că pacienţii ce prezentau niveluri mai ridicate de „colesterol bun” disfuncţional în sânge aveau un risc mai crescut de infarct şi alte afecţiuni ale inimii.

„Identificarea structurii proteinei apoA1 şi a procesului prin care, în loc să prevină bolile cardiovasculare, ajunge să le promoveze, este primul pas către crearea unor noi teste şi tratamente împotriva acestor afecţiuni”, a afirmat Stanley Hazen.

Nivelul de colesterol „bun” din organism este stimulat de consumul de fasole şi linte, ovăz, usturoi şi ceapă, ulei de peşte, ulei de măsline şi avocado.

Colesterolul „rău” se regăseşte în alimente precum ouă, unt, brânză, meniuri fast-food şi carne procesată.

Surse: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un ingredient-cheie din lipici ar putea trata cancerul. Ce au descoperit cercetătorii din Japonia?
Un ingredient-cheie din lipici ar putea trata cancerul. Ce au descoperit cercetătorii din Japonia?
O nouă tehnică de cartografiere a creierului dezvăluie informații despre funcțiile sale superioare
O nouă tehnică de cartografiere a creierului dezvăluie informații despre funcțiile sale superioare
Americanii confundă stelele de pe cer cu drone
Americanii confundă stelele de pe cer cu drone
Doar o fracțiune din hidrogenul ascuns sub pământ ar putea alimenta întreaga planetă timp de 200 de ani
Doar o fracțiune din hidrogenul ascuns sub pământ ar putea alimenta întreaga planetă timp de 200 de ani
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Mayim Bialik, cercetătoarea din The Big Bang Theory, dar și din viața reală
Mayim Bialik, cercetătoarea din The Big Bang Theory, dar și din viața reală
Cât de multe proteine trebuie, de fapt, să consumăm?
Cât de multe proteine trebuie, de fapt, să consumăm?
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...