Acum, însă, un nou studiu vine să demonstreze că renunţare ala fumat nu duce la îngrăşarea pe termen lung.
Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă, s-au bazat pe rezultatele obţinute în urma studiului realizat pe termen lung, Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study. Acest studiu a monitorizat aproape 1.000 de oameni care s-au născut în perioada 1972 – 1973 în Dunedin. Datele, care au fost colectate la intervale de timp regulate, începând de la vâsrta de 15 ani, până la 38 de ani, au inclus obiceiuri legate de fumat şi de greutatea subiecţilor.
În urma analizelor s-a constatat că aproximativ o treime dintre indivizi erau deja fumători la vârsta de 21 de ani. La vârsta de 38 de ani, 40% dintre fumători renunţaseră la acest obicei.
Cercetătorii au concluzionat că pe o perioadă de 17 ani, persoanele care au renunţat la fumat au avut o greutate comparabilă cu cea a indivizilor care nu fumaseră niciodată. Mai exact, cei care renunţaseră la fumat aveau cu aproximativ 5kg mai mult, ceea ce specialiştii au considerat a fi o diferenţă mică, în comparaţie cu greutatea oamenilor care nu au mai renunţat la fumat. Aceste rezultate au fost observate şi în cazul femeilor şi în cel al bărbaţilor.
„Noi sperăm că descoperirile noastre vor încuraja oamenii care se gândesc să se lase de fumat. Ei nu ar trebui să fie descurajaţi de frica îngrăşării. Este important să fim conştienţi că o mică creştere în greutate este puţin probabil să anuleze beneficiile aduse de renunţarea la fumat”, a declarat coordonatorul studiului, Lindsay Robertson.