Nicole Avena, o specialistă în neuroştiinţe şi psihologie de la Universitatea Columbia, este unul dintre cercetătorii ce s-au aplecat asupra acestei probleme. Avena a publicat de curând cartea „Why Diets Fail”, în care detaliază cercetările sale pe această temă. Avena este interesată mai ales de neurotransmiţătorii şi receptorii din creier ce joacă un rol în consumul de alimente. În experimentele de laborator efectuate pe şobolani, Avena a arătat că mâncatul excesiv de alimente gustoase (precum zahărul) generează schimbări în creier şi în comportament similare celor produse de dependenţe.
Avena a realizat de curând un clip video interesant în care explică, cu ajutorul unor ilustraţii, de ce zahărul este de multe ori irezistibil:
Aşa cum detaliază şi video-ul realizat de Amina, elementul cheie în sistemul de recompensă al creierului (cel care ne face să simţim plăcerea) este dopamina. Creierul este înţesat cu receptori de dopamină. Consumarea unui drog precum heroina generează o „avalanşă” de dopamină, iar consumul de zahăr produce la rândul său o stimulare a nivelului de dopamină (chiar dacă nu la fel de intens precum heroina).
Prea mult zahăr poate stimula excesiv creierul, declanşând o serie de evenimente nefericite: pierderea controlului, pofte şi o toleranţă crescută la zahăr. Toate aceste efecte pot produce efecte fizice şi psihice negative, ducând în timp la creşterea în greutate şi la dependenţă.
Concluzia este simplă: dacă aveţi o sensibilitate la zahăr şi sunteţi predispus(ă) să vă răsfăţaţi cu o gustare plină de zahăr, faceţi acest lucru rar şi cu multă grijă. Dacă nu veţi face asta, există şanse mari ca creierul dumneavoastră să ceară zahăr mai des şi mai insistent, ceea ce vă va afecta sănătatea.
Sursa: NPR