Cercetări preclinice realizate anterior au indicat existenţa unei legături între furia cronică şi inflamaţia sistemică. În teorie, asta înseamnă că, în unele cazuri, furia şi iritabilitatea ar putea fi tratate cu medicamente antiinflamatoare precum ibuprofenul sau aspirina. Actualul studiu, publicat recent în jurnalul JAMA MEdicine, a încercat să investigheze această ipoteză.
În noul studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 70 de indivizi care sufereau de tulburare explozivă intermitentă, un diagnostic psihiatric care denotă faptul că indivizii au incapacitatea de a rezista impulsurilor agresive. Măsurând markerii inflamaţiei din sângele subiecţilor, specialiştii au fost capabili să identifice o legătură puternică şi directă între agresivitate şi activitatea inflamatorie. Asocierea a fost absentă în cazul subiecţilor care au făcut parte din grupul de control, care nu au raportat nicio problemă de furie sau iritabilitate.
„Aceste informaţii sugerează existenţa unei relaţii directe între procesele inflamatorii din plasmă şi agresivitatea în rândul oamenilor. Această descoperirile se adaugă imaginii complexe a rolului neuromodulator pe care îl are agresivitatea în cazul oamenilor”, au notat cercetătorii.
Totuşi, ei au recunoscut că pentru moment este neclar dacă inflamaţia influenţează furia sau invers.
Dacă inflamaţia este cea care declanşează furia, atunci o aspirină ar putea reprezenta o modalitate uşoară de a potoli accesele de furie chiar înainte ca ele să se producă. Aspirina, care interferează cu protecţia de prostaglandine, ar putea ajuta la compensarea răspunsurilor biologice care generează irascibilitatea. De asemenea, şi alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, precum ibuprofenul ar putea avea acelaşi efect.
Sursa: Medical Daily