Acesta a fost primul studiu de amploare realizat pentru a evalua eficienţa vaccinului antigripal la copiii de vârste mici.
Autorii săi au recrutat 5.168 de copii cu vârstele cuprinse între trei ani şi opt ani (vârsta medie a fost de 5,4 ani). Jumătate au primit un vaccin contra hepatitei A, iar cealaltă jumătate un vaccin tetravalent contra gripei, care protejează organismul contra a patru tulpini de virus.
Studiul clinic, finanţat de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline, care a furnizat vaccinurile, a fost realizat în opt ţări, inclusiv în Bangladesh, Honduras, Republica Dominicană, Liban, Thailanda şi Turcia.
Vaccinul antigripal a fost eficient în 59,3% de cazuri în ceea ce priveşte prevenirea gripei A sau B. Însă rata lui de protecţie a atins 74,2% contra unor infecţii mai severe, precum pneumonia.
„Vaccinul antigripal are potenţialul de a preveni decese, chiar dacă nu este la fel de bun în a preveni forme uşoare ale bolii”, a comentat Kenneth Bromberg, directorul Vaccine Research Center şi totodată directorul secţiei de pediatrie de la The Brooklyn Hospital Center.
Autorii studiului au constatat că vaccinarea contra gripei a redus cu 69% numărul de vizite la medic ale copiilor, cu 75% numărul internărilor şi cu 77% numărul zilelor de absenteism şcolar. Pentru părinţii lor, vaccinarea a redus cu 61% numărul zilelor de absenteism la locul de muncă.
Specialiştii americani de la Centers for Diseases Control and Prevention recomandă vaccinarea contra gripei începând de la vârsta de şase luni. În 2012, doar 37% dintre americani s-au vaccinat contra gripei.
„Acest studiu aduce noi informaţii importante şi îmbogăţeşte cunoştinţele noastre asupra prevenirii gripei la copii”, explică Sunil Sood, directorul departamentului de pediatrie de la Southside Hospital, ce nu a luat parte la această cercetare.
„Studiul întăreşte recomandările naţionale care spun că fiecare copil mai vârstnic de 6 luni trebuie vaccinat anual contra gripei”, concluzionează Sood.