În fiecare an, reproducerea coralilor din Marea Barieră este un eveniment fascinant: coralii eliberează un număr imens de celule reproducătoare, datorită cărora apele Oceanului Pacific devin roşii, într-un spectacol ce poate fi observat chiar din spaţiu.
Marea Barieră de Corali, care se întinde pe o lungime de cca. 2500 km în apele Australiei, este alcătuită, în realitate, din cca. 3000 de recife individuale.
Dar această minune a lumii naturale este grav ameninţată: dimensiunile Marii Bariere de Corali s-au redus la jumătate în ultimele 3 decenii, din cauza acţiunii cumulate a mai multor factori: schimbările climatice, acidifierea apelor oceanului, poluarea şi înmulţirea explozivă a unei specii prădătoare de stea-de-mare, numită coroana de spini, care se hrăneşte cu corali.
Biologii se străduiesc din greu să salveze acest ecosistem, iar recent au recurs la recoltarea de spermatozoizi şi celule embrionice de corali, ce vor fi congelate şi păstrate, constituind o bancă de gene ce vor putea fi utilizate după modelul tratamentelor de fertilitate folosite la oameni, pentru salvarea a cca. 400 de specii ameninţate de corali.
Proiectul a fost iniţiat de oamenii de ştiinţă de la Smithsonian Institution (SUA) şi Australian Institute of Marine Science, care adună celulele sexuale de corali şi le conservă prin congelare, pentru a le folosi în viitor. “Clinica de fertilitate” pentru corali este situată în oraşul Dubbo, din statul australian New South Wales.
Până acum, au fost colectate celule de la 8 specii de corali din apele Australiei.
Proiectul este similar înmulţirii în captivitate a speciilor de animale ameninţate. Celulele ar urma să fie dezgheţate la un moment dat şi transferate în apele oceanului, pentru a ajuta la repopularea cu corali a recifelor aflate în pericol de dispariţie. Unele dintre mostre vor fi utilizate pentru cercetări ce urmăresc îmbunătăţirea rezistenţei coralilor şi creşterea capacităţii lor de adaptare la schimbările ambientale.
Sursa: The Independent