Cercetătorii au realizat o simulare completă folosind acest motel, simulare ce reprezenta mişcările vânturilor şi a altor fenomene atmosferice de pe Terra între mai 2005 şi mai 2007.
Imaginea de mai jos arată o captură din aceasă simulare:
„Ideea de la care am pornit a fost să realizăm o versiune de înaltă rezoluţie care să arate cum arată atmosfera într-un anumit moment”, explică Bill Putnam, unul din creatorii modelului matematic.
În imagine se pot vedea marcate cu alb vânturile de suprafaţă – cele pe care le putem simţi, ca simpli muritori aflaţi pe suprafaţa Pământului. Cercurile albe vizibile deasupra Oceanului Atlantic şi a Mării Chinei de Est sunt cicloni. Petele colorate reprezintă vânturile de la o altitudine superioară, aflate la aproximativ 10.000 metri deasupra nivelului suprafeţei Pământului. Culorile vânturilor superioare reprezintă viteza lor, care variază de la 0 la 175 de metri pe secundă. Culoarea roşie desemnează cele mai rapide vânturi.
Sateliţii NASA colectează foarte multe date despre vânturi şi despre alte fenomene atmosferice ale Pământului. Aceste date sunt folosite în modelul Goddard Earth Observing System Model (GEOS-5) timp de 4 ori pe zi. Calcule suplimentare ale modelului ajută la completarea locurilor de pe Terra ce nu sunt acoperite de sateliţi.
GEOS-5 modelează şi temperatura de la suprafaţă, precipitaţiile şi mişcarea prafului, sării de mare, a carbonului şi sulfaţilor. Toate datele pot fi găsite pe site-ul NASA.