O echipă internaţională de cercetători care lucrează la Universitatea din Copenhaga a reuşit să crească un mini-pancreas pornind de la celule precursoare, metoda find descrisă într-un articol publicat în jurnalul Development.
Oamanii de ştiinţă au pus la punct o metodă tridimensională de cultivare a celulelor, care le permite acestoara să se extindă în mod eficient. Celulele – prelevate de la şoareci – au crescut rapid, formând structuri arborescente – un pas ce deschide calea spre obţinerea de pancreasuri umane miniaturale; acestea vor deveni modele de laborator pe care vor fi testate diferite medicamente, fără a mai fi necesară utilizarea, pentru teste, a animalelor de laborator.
Prin noua metodă, care permite dezvoltarea celulelor în trei dimensiuni, într-un gel special, celulele se multiplică mai rapid şi cresc mai bine decât atunci când sunt cultivate într-un strat plat, pe fundul unui vas de cultură.
În condiţii optime, de la câteva celulel se poate ajunge, într-o săptămână, la 40.000 de celule; după ce cresc, acestea se transformă în celule care produc enzime şi hormoni, precum insulina, şi se organizează singure într-un organoid de tip pancreatic, cu stuctură ramificată, foarte asemănătoare cu cea a pancreasului.
O terapie celulară eficientă în tratarea diabetului depinde de producerea unui număr suficient de celule beta funcţionale (celulele beta sunt celulele pancreatice care produc insulina, hormonul care ajută la metabolizarea corectă a glucozei; în lipsa lui, sau atunci când celulele organismului nu răspund normal la insulină, apare diabetul).
Este o mare reuşită faptul că specialiştii au obţinut în laborator, controlând atent condiţiile de cultură, celule beta producătoare de insulină, pe care să poată fi testate diferite abordări terapeutice pentru tratamentul diabetului. Pasul următor va fi adaptarea metodei pentru a produce mini-pancreasuri din celule umane.
Sursa: Science Daily