Specialiştii din cadrul emisiunii Trust Me I’m a Doctor au dorit să vadă ce efect are asupra corpului o oră în plus de somn adăugată la media de 6 ore şi jumătate. Pentru a observa acest fenomen, ei au ales şapte voluntari, care în mod normal dormeau între 6 şi 9 ore pe noapte, care să fie studiaţi în cadrul Centrului de Cercetare a Somnului de la Universitatea Surrey. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri. unul dintre grupuri a fost rugat să doarmă pentru şase ore şi jumătate pe noapte, în timp ce participanţii din cel de-al doilea grup au dormit câte 7 ore şi jumătate pe noapte. După o săptămână, participanţilor li s-au făcut analize de sânge, iar apoi ei au fost rugaţi să se schimbe dintr-un grup în altul. Astfel, cei din grupul care au dormit 6 ore jumătate se mutau în grupul unde se dormea 7 ore şi jumătate şi invers.
După încă o săptămână, oamenii de ştiinţă puteau, în sfârşit, să observe efectul pe care îl are o oră de somn în plus sau în minus.
Deşi testele computerizate au demonstrat că atunci când participanţii dormeau mai puţin nu erau la fel de agili ca atunci când dormeau cu o oră în plus, cele mai importante rezultate au fost rezultate în urma analizelor medicale. Dr. Simon Archer şi echipa ei de la Universitatea Surrey au fost interesaţi, mai ales, de modul în care genele care sunt activate sau dezactivate în funcţie de schimbarea duratei somnului.
„Am constatat că în total existau 500 de gene afectate. unele erau activate, altele dezactivate”, a explicat Archer.
Cu alte cuvinte, atunci când un voluntar reducea orele de somn de la 7 ore jumătate la 6 ore jumătate pe noapte, genele lui asociate cu inflamaţia, răspunsul imunitar şi răspunsul la stres deveneau mai active. De asemenea, specialiştii au observat şi o creştere a activităţii genelor asociate cu diabetul şi riscul de cancer. În schimb, procesul se inversa atunci când voluntarii dormeau cu oră în plus.
Aşadar mesajul este foarte clar: dacă dormi mai puţin de şapte ore jumătate pe noapte şi eşti dispus să dormi mai mult de acum înainte, îţi poţi îmbunătăţi starea de sănătate.
Sursa: BBC