Un studiu a peste 50.000 de persoane a dus la concluzia că atât somnul insuficient, cât şi cel excesiv măresc riscul apariţiei unor afecţiuni fizice şi psihice, printre care bolile de inimă, diabetul, anxietatea şi obezitatea.
Cei care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte prezintă un risc mai mare de boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet, obezitate şi boli mintale.
Pe de altă parte, nici odihna în exces nu este neapărat mai bună pentru sănătate. Studiul realizat de American Academy of Sleep Medicine indică faptul că riscul de boli coronariene, diabet şi accident vascular cerebral era chiar mai ridicat în cazul celor ce dormeau prea mult faţă de cei care dormeau prea puţin.
Somnul cu durată optimă în fiecare noapte reduce riscul apariţiei acestor boli şi le poate fi util celor care deja suferă de probleme de sănătate frecvente în jurul vârstei de 45 de ani.
După cum explică un expert în medicina somnului, dr. Safwan Badr, un stil de viaţă sănătos şi echilibrat nu se reduce doar la alimentaţie corectă şi exerciţii fizice; durata şi momentul somnului sunt la fel de importante ca şi mişcarea şi hrana.
„Este esenţial ca adulţii să doarmă 7-9 ore în fiecare noapte, pentru a beneficia de pe urma somnului, iar lucrul este cu atât mai important pentru cei care suferă deja de o afecţiune cronică.
Probleme legate de somn, precum apneea în somn şi insomnia, apar frecvent la persoanele cu boli cronice şi vă pot afecta capacitatea de a dormi bine. Aşa că, dacă vă treziţi obosiţi, discutaţi cu un medic specializat în medicina somnului, pentru a afla dacă aveţi vreo problemă. Dacă sunteţi diagnosticaţi cu o problemă legată de somn, tratarea ei vă poate îmbunătăţi semnificativ simptomele şi calitatea vieţii.”
Dr. Badr şi colegii săi au analizat fişele medicale a 54.000 de americani cu vârsta de peste 45 de ani, în vederea realizării studiului lor, al cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Sleep.
Au descoperit că aproximativ o treime erau persoane din categoria celor care dormeau puţin – maximum 6 ore pe noapte; două treimi se încadrau în categoria celor cu durată optimă de somn – 7-9 ore din 24, iar un mic număr de persoane intrau în categoria celor ce dormeau mult – mai mult de 10 ore pe zi.
Cercetătorii au constatat că tiparele de somn erau asociate cu anumite probleme fiziologice şi psihologice, ale căror simptome puteau fi atenuate prin adoptarea unei durate optime de somn în fecare noapte.
Sursa: Mail Online / Foto: Hepta