Exploatarea sării de aici a început în secolul al XIII-lea, iar turiştii au început să viziteze mina încă din secolul al XV-lea. În 1978, spectaculoasa mină a fost inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Acum, mina devine şi mai accesibilă publicului: ea poate fi vizitată online prin Google Street View.
În evul mediu, când sarea era preţioasă, mina era o sursă de bogăţie pentru Polonia. De-a lungul secolelor, oamenii care au lucrat în mină au realizat mai multe sculpturi religioase şi istorice, alături de capele subterane. Cu trecerea generaţiilor, minerii în vârstă i-au învăţat pe cei tineri cum să sculpteze în sare. În epoca modernă, oficialii polonezi au invitat artişti renumiţi să realizeze alte sculpturi în pasajele subterane ale minei.
Minerii foloseau capelele subterane pentru a se ruga şi a cere divinităţii să-i protejeze în această slujbă dificilă. Toate elementele din Capela St. Kinga care nu au fost sculptate în rocă sunt realizate din sare, inclusiv candelabrele şi statuia Fecioarei Maria.
Mina are nouă niveluri şi galerii care se întind de-a lungul a aproximativ 300 de kilometri, însă doar o mică parte este accesibilă publicului. Pe Google Street View puteţi vizita două niveluri diferite şi puteţi explora mai multe încăperi.
Sursa: PopSci