Cercetarea efectuată pe aproape 3.000 de pacienţi suferinzi de diabet de tip 2, cu vârsta medie de 62 de ani, a descoperit că persoanele care aveau în mod constant proteine prezente în urină de-a lungul a 4-5 ani sufereau un declin mai mare în capacitatea creierului de a procesa cu viteză informaţiile faţă de persoanele care nu aveau proteine în urină. Declinul în rândul pacienţilor cu proteine în urină era mai mare de 5%.
Descoperirea sugerează că proteina în urină – o afecţiune cunoscută sub numele de albuminurie – ar putea fi un semnal de alarmă timpuriu ce anunţă un viitor declin mental. Cercetarea a fost publicată în ediţia de astăzi a Clinical Journal of the American Society of Nephrology.
„Am descoperit o schimbare subtilă în cogniţie”, a anunţat doctorul Joshua Barzilay de la Emory School of Medicine, autorul acestui studiu. „Dacă acest declin va continua de-a lungul a 10-15 ani, ar putea să ducă la un declin cognitiv evident până la vârsta de 75-80 de ani, atunci când problemele mentale devin evidente”, a explicat specialistul.
Persoanele cu diabet sunt cu 50%-60% mai predispuse să sufere un declin mental faţă de persoanele ce nu suferă de diabet, explică specialiştii.
„Ţinând cont cât de răspândite sunt diabetul şi albuminuria în rândul persoanelor în vârstă, acest rezultat este foarte important din punctul de vedere al populaţiei”, afirmă Barzilay. „Mai mult, albuminuria este răspândită şi în rândul persoanelor vârstnice cu hipertensiune ce nu suferă de diabet”, a adăugat specialistul.
Deşi studiul a arătat existenţa unei legături între proteina în urină şi declinul mental în rândul adulţilor vârstnici cu diabet de tip 2, el a nu a stabilit existenţa unei relaţii de tip cauză-efect.
Sursa: HealthDay