Autentificarea cea de toate zilele
Internetul a devenit un fel de a doua casa unde te simti bine pana cand te lovesti de pragul autentificarii! Serios acum, nu te simti renegat de marea familie online cand ti cere din capul locului buletinul? Unde mai pui ca ti se recomanda parole indestructibile? Cati neuroni sacrificati pentru memorarea unui sir kilometric de semne!
Brelocul cu chei moderne
Dar ne aflam in era tehnologiei avansate si asta ne face sa ne gandim automat la eficienta maxima! Asa ca-i lasam pe clasici cu parola si trecem la autentificarea automata (auto-ID) ce presupune captarea datelor de catre o serie intreaga de machines. Codurile de bare sunt doar un exemplu, insa urmeaza, in viitorul extrem de apropiat – in ordinea numerelor de pe tricou:
autentificarea cu ajutorul unui card inteligent care contine un cip computerizat, menit sa stocheze informatii personale – acesta este inserat in sau trecut printr-un cititor, la fel ca la ATM si necesita introducerea codului PIN; este o metoda mai sigura decat parola, intrucat user-ul trebuie sa se afle in posesia cardului si sa stie codul PIN.
autentificarea biometrica este o metoda si mai sigura bazata pe particularitati biologice unice precum amprenta digitala, modelul retinei, trasaturi faciale sau tonalitatea vocii.
identificarea prin frecvente radio (RFID) este prezenta din 1970, devenind una dintre tehnologiile cele mai importante la momentul actual; practic, este un sistem care transmite identitatea unui obiect sau a unei persoane sub forma unui numar de serie, prin unde radio.
Parola delicioasa
Un prim pas spre facilitarea accesului la contul online apartine companiei Motorola detinuta de Google. Astfel, in cadrul All Things Digital Conference din California (D11), au fost prezentate cele doua prototipuri experimentale care te vor face sa uiti de parolele traditionale: tatuajul digital si pastila de autentificare.
Ideea tatuajului digital a pornit de la un model dezvoltat anterior de MC10 pentru determinarea starii de sanatate a unei persoane. Realizat din silicon si avand circuite integrate, este compatibil cu dispozitivele mobile si face logarea posibila printr-o simpla atingere.
Daca tatuajul digital pare interesant, discutia deviaza spre filmele science-fiction cu vitamina de autentificare. Concret, este vorba de o pastila prevazuta cu un cip care, in contact cu acizii din stomac, produce un semnal detectabil de catre dispozitive mobile externe.
Imagineaza-ti, asadar, cum intregul tau corp devine un portal de autentificare, capabil sa iti redea accesul la telefonul mobil, laptop, masina sau chiar la propria locuinta! Iar daca ideea este momentan in stadiu de proiect, ea are perspective reale de realizare intrucat, recent, Proteus Digital HealthPill, un concept similar, a fost aprobat de Administratia Americana de Alimente si Medicamente (FDA).
Logiiiiiin…
Tinand cont ca intr-o zi oarecare esti nevoit sa te autentifici de n ori, o alternativa la tot acest sir nesfarsit este binevenita. Beneficiul major pe care il aduc metodele avansate ar fi prevenirea furtului de identitate, un subiect actual, avand in vedere ca cei mai abili hackeri pot accesa conturile bancare si de pe retelele sociale doar de pe smartphone-uri ai caror posesori uita sa le paroleze. Asadar, o bila alba pentru securizarea datelor personale!
Probabil ca metoda ideala de logare ar fi una prin detectarea zambetului. In felul acesta, oamenii ar zambi mai des, creand un reflex general care sa creasca nivelul de empatie in societate!
Voi ce credeti, tehnologiile de autentificare au evoluat prea rapid sau faptul ca s-a ajuns la pastila de autentificare acum indica un ritm normal de evolutie? Ce metode de autentificare ai prefera si de ce?