În cele din urmă, autorităţile americane au interzis camioanelor grele, autobuzelor şi autospecialelor de pompieri să mai folosească acest pod. În cele din urmă, inginerii au hotărât că este nevoie de un pod nou, iar cea mai puţin costisitoare variantă (306 milioane de dolari) era ca vechiul pod să fie deplasat pentru a servi ca rută ocolitoare în timp ce un nou pod urma să fie construit în locul său.
Podul avea un design rar – fiind format dintr-o singură bucată ce măsura 335 de metri în lungime şi care cântărea 3.400 de tone – care reprezenta o provocare pentru ingineri: cum poţi să muţi un pod întreg deodată?
Efortul a avut loc pe 19 ianuarie, de-a lungul 14 ore. Inginerii au construit nişte şine între vechea locaţie a podului şi destinaţia sa, acoperindu-le cu plăcuţe de Teflon şi cu un strat de săpun lichid, care să le facă alunecoase. Apoi, inginerii au apelat la 40 de cricuri hidraulice cu o capacitate de 150 tone pentru a ridica podul şi a-l amplasa pe grinzi de oţel care urmau să alunece pe şine. Apoi, folosind un al doilea set de cricuri hidraulice, inginerii au împins podul centimetru cu centimetru până la noua sa destinaţie. Pentru că capătul de vest al podului trebuia să se deplaseze 20 de metri, iar cel din est doar 10 metri, inginerii au conceput un sistem care controla alimentarea cu combustibil a fiecărui cric hidraulic, permiţând controlarea forţei de împingere.
Noul pod va fi deschis publicului în 2015, moment în care vechiul pod va fi distrus.
Iată clipul video ce ilustrează modul în care a fost mutat podul Sellwood:
Sursa: PopSci