Potrivit Central Land Council, consiliul alcătuit din reprezentanţii indigenilor din Teritoriul de Nord, animalele (cai, măgari şi cămile) mor cu miile din cauza lipsei de hrană şi apă, motiv pentru care această acţiune de sacrificare era necesară.
Mai mult, membrii consiliului au adăugat şi că aceste animale mari distrugeau resursele de apă, fenomen care pune în primejdie speciile autohtone.
Sacrificarea animalelor se va realiza prin împuşcarea din elicopter, iar acţiunea se va derula până la mijlocul lunii iunie.
Deşi vestea a dat naştere protestelor în rândul iubitorilor de animale, consiliul a insistat explicând că acţiunea este necesară, argumentând că atât caii, cât şi cămilele suferă şi mor de foame, poluând totodată sursele de apă.
„Nimeni nu vrea să vadă suferinţa, cu atât mai puţin populaţia aborigenă care iubeşte caii dar care este conştientă de consecinţele teribile ale populaţiei ieşite de sub control. Vrem să desfăşurăm o acţiune de sacrificiu pe o anumită zonă unde există aproximativ 10.000 de cai care suferă teribil stingându-se încet şi care distrug ţara. Daunele sunt catastrofale”, a declarat directorul consiliului David Ross, luna trecută. De asemenea, el a adăugat că sacrificarea lor din elicopter este cea mai umană cale, având în vedere că transportarea lor la abatoare nu era posibilă din cauza infrastructurii rutiere slabe.
Ross a mai declarat şi că îi înţelege pe protestatari dar că deţine imagini sfâşietoare realizate de camerele cu senzori de mişcare în care sunt surprinse chinurile prin care trec animalele înfometate.
Caii sălbatici sunt recunoscuţi drept descendenţii rasei Waler, crescuţi în vremurile coloniale în New South Wales şi exportaţi mai târziu către armatele britanice din India şi utilizate de trupele australiene în Primul Război Mondial.
Sursa: AFP