„CDC a raportat incidentul FBI-ului pentru a iniţia o investigaţie privind incidentul. Având în vedere că investigaţia este în desfăşurare, agenţia nu a oferit detalii cu privire la eveniment”, a declarat dr. Rob Weyant director CDC.
Deşi FBI-ul nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea sa în această anchetă, un purtător de cuvânt al laboratorului în cauză a declarat că nu crede că este vorba de o investigaţie, ci mai curând de o monitorizare a anchetei realizate de laborator.
Laboratorul a constatat lipsa fiolei pe 21 martie, când se pregătea pentru inspecţia anuală CDC. Ultima vizită a CDC avusese loc în ianuarie 2012, în timp ce ultima utilizare a fiolei a avut loc în noiembrie 2012. De asemenea, purtătorul de cuvânt al laboratorului, Raul Reyes, susţine că un singur cercetător a lucrat cu virusul şi că specialiştii suspectează că acesta a aruncat fiola din greşeală.
Laboratorul, estimat la 174 de milioane de dolari, aparţine Universităţii din Texas şi a fost dotat cu mijloacele necesare care îi asigură un nivel strict de securitate astfel aici să se poată lucra cu unele dintre cele mai periculoase virusuri.
„Am ajuns la concluzia că evenimentul nu a reprezentat niciodată o ameninţare la adresa sănătăţii publice, iar cei de la CDC au fost de acord cu noi. Dacă o persoană rău intenţionată ar fi dorit să obţină acest virus i-ar fi fost mult mai uşor să meargă în Venezuela şi să colecteze un specimen”, a mai declarat Reyes.
Pe de altă parte, Rob Weyant a explicat că legea îl poate pedepsi pe vinovat cu 5 ani de închisoare sau cu plata a 250.000 de dolari, în cazul unui singur individ, sau cu 500.000 de dolari în cazul în care vina aparţine unui grup.
Potrivit CDC, la fel ca Ebola, virusul Guanarito poate cauza febra hemoragică care implică „sângerări subcutanate, la nivelul organelor interne sau al orificiilor corpului precum gura, ochii, urechile”.
Din fericire, pierderea unei fiole de Guanarito nu este un incident la fel de periculos ca rătăcirea unei fiole de antrax. Teoretic, virusul se poate răspândi la oameni , dar în general, în Venezuela el se răspândeşte la rozătoare. Mai mult, cercetătorii nu cred că el ar putea supravieţui în rândul rozătoarelor din Statele Unite.
Cu toate acestea, Guanarito a cauzat „cel puţin câteva sute de cazuri de îmbolnăviri” în rândul oamenilor din regiunea de unde este originar a mărturisit Michael Kurilla, reprezentant al National Institutes of Health. De asemenea, el a adăugat că „rata mortalităţii este undeva între 10 şi 20 de procente sau chiar mai mult” şi că momentan nu există niciun tratament pentru Guanarito. „Dacă ne gândim că pacientul are 20% şanse să moară fără a-i putea asigura nimic altceva decât spitalizarea, situaţia este destul de severă”.
Kurilla a mai explicat şi că biolaboratorul Galveston necesită cele mai înalte măsuri de siguranţă deoarece studiază materiale de nivel BSL-4, sau virusurile unor boli infecţioase care nu pot fi vindecate printre care Guanarit, Ebola şi variola
Conducerea laboratorului susţine că dacă fiola a fost aruncată, aşa cum bănuiesc ei, acest incident nu reprezintă nicio ameninţare la adresa populaţiei deoarece toate deşeurile solide din laboratoarele BSL-4 sunt distruse printr-un proces de încălzire sub presiune care distruge materialele periculoase fără a-i permite lichidului din interior să se evapore.
Sursa: ABC News