„Aş prefera să ne concentrăm asupra salvării speciilor actuale de animale ameninţate cu dispariţia, în loc să încercăm să reînviem rudele de mult dispărute ale acestora”, ar fi afirmat dna. Roberts, conform publicaţiei International Business Times.
Aspectul etic al readucerii la viaţă a unor specii dispărute – acţiune pe care specialiştii o numesc, familiar, „dezextincţia” acestora – a devenit subiect de dezbatere în cadrul unei întruniri organizate în luna martie a acestui an de către National Geographic Society.
Printre participanţi s-au numărat biologi, paleontologi şi specialişti în clonare.
Organizatorii evenimentului spun că dinozaurii nu se află printre speciile candidate la „dezextincţie” – în ciuda viziunii din filmul „Jurassic Park.”
Mamuţii, în schimb, ar putea fi o variantă mai realistă: oamenii de ştiinţă au extras deja măduvă osoasă din rămăşiţele unor mamuţi lânoşi descoperiţi în Siberia, pentru a căuta ADN.
Dar readucerea la viaţă a acestor creaturi ar putea scoate la iveală probleme neprevăzute.
„E ceva foarte discutabil în ideea de a readuce la viaţă un singur mamut”, spune Alice Roberts.
„Mamuţii sunt animale care trăiesc în turme, iar mediul lor normal de viaţă nici nu mai există; şi atunci, pentru ce să readucem la viaţă acest animal? Ca să trăiască într-o grădină zoologică?”
Sursa: FOXNews