Cercetătorii ştiau deja că anumite trăsături de personalitate contribuie la creşterea în greutate. De exemplu, persoanele care doresc să facă pe plac altora tind să mănânce mai mult la petreceri, iar persoanele conştiincioase au şanse mai mari să aibă un program regulat de activitate fizică. De asemenea, cei ce au o personalitate de „tip A” (nerăbdători şi ambiţioşi) tind să prezinte un risc mai mare de a suferi de probleme de inimă şi să se îngraşe. Acestea sunt rezultate medii, însă, astfel că nu toate persoanele cu aceste trăsături de personalitate vor suferi aceste consecinţe.
„Ce nu ştim, însă, este dacă persoanele care se îngraşă semnificativ suferă totodată schimbări de personalitate”, spune Angelina Sutin de la Florida State University College of Medicine. „Greutatea poate fi un aspect emoţional important, de aceea ne-am gândit că creşterea în greutate ar putea duce la schimbări pe termen lung în funcţionarea psihologică a persoanelor”, a comentat cercetătoarea.
Sutin şi colegii săi de la National Institutes of Health au studiat datele despre trăsăturile de personalitate şi greutatea a peste 1.900 de persoane la 10 ani distanţă.
De-a lungul acestei perioade, persoanele care au crescut în greutate cu mai mult de 10% din greutatea iniţială au devenit mai impulsive şi prezentau un risc mai mare de a ceda tentaţiilor în comparaţie cu persoanele care au prezentat o greutate stabilă de-a lungul acestei perioade.
În acelaşi timp, creşterea în greutate era asociată cu creşterea timpului acordat gândirii înaintea luării unei decizii. Aceste rezultate puteau fi observate indiferent de greutatea participanţilor la începutul studiului.
Cercetătorii speculează că oamenii care s-au îngrăşat tind să se gândească mai mult la acţiunile lor deoarece au fost ţinta unor comentarii negative referitoare la greutatea lor. Cu toate acestea, acestora le este greu să facă faţă tentaţiilor, chiar dacă sunt mai conştienţi de propriile alegeri, iar aceste efecte se pot amplifica în timp, spun cercetătorii.
„Incapacitatea de a controla poftele ar putea întări un ciclu vicios care slăbeşte «muşchiul autocontrolului»”, scriu cercetătorii în studiul publicat în jurnalul Psychological Science. „Dacă cedăm astăzi în faţa tentaţiilor, acest lucru ar putea reduce capacitatea de a rezista în faţa poftelor mâine. Astfel, indivizii care se îngraşă ar putea fi expuşi unui risc sport de a se îngrăşa în plus prin aceste schimbări ale personalităţii”, explică oamenii de ştiinţă,
Sursa: LiveScience