„În studiul nostru am folosit şoareci modificaţi genetic pentru a dezvolta o formă agresivă a cancerului de prostată. Chiar şi aşa, jumătate din animalele care au consumat roşii şi soia nu prezentau nicio leziune canceroasă la prostată la finalul studiului. În schimb, toţi şoarecii din grupul de control, ce nu mâncaseră nici soia, nici roşii, au dezvoltat cancer”, a explicat John Erdman, profesor de ştiinţe alimentare şi nutriţie la Universitatea din Illinois.
Animalele fuseseră împărţite în patru grupuri: cele care mâncau pudră de roşii, cele care mâncau germeni de soia, cele care mâncau ambele alimente şi un grup de control care nu mâncau niciunul din cele două alimente. Timpul de studiu modela expunerea de-a lungul întregii vieţi la compuşii bioactivi din aceste alimente.
„Consumul de roşii, de soia şi consumul combinat au dus la reducerea incidenţei cancerului de prostată. Combinaţia celor două alimente a oferit cel mai bun rezultat. Doar 45% dintre şoarecii hrăniţi cu ambele alimente au dezvoltat boala, comparativ cu 61% din grupul cu roşii şi 66% din grupul cu soia”, a explicat profesorul Erdman.
Deşi este cel mai diagnosticat cancer în rândul bărbaţilor, cancerul de prostată are o rată de supravieţuire de aproape 100% dacă este detectat de timpuriu. La bărbaţii mai în vârstă, este adesea un cancer care se dezvoltă lent, iar mulţi bărbaţi aleg să vegheze dezvoltarea sa în locul tratamentului cu radiaţii şi celui chirurgical, ce au de multe ori efecte secundare neplăcute.
În ţările în care soia este consumată în mod regulat, incidenţa cancerului de prostată este mult mai mică, subliniază profesorul Erdman.
Câtă soia şi câte roşii ar trebui să consume un bărbat în vârstă de 55 de ani îngrijorat de riscul de a face cancer la prostată? „Rezultatele studiului nostru sugerează că 3-4 porţii de roşii pe săptămână şi 1-2 porţii de produse din soia zilnic ar putea proteja împotriva acestui tip de cancer”, spune Krystle Zuniga, coautor al studiului.
Cercetătorii spun că rezultatele studiului subliniază cât de important este să consumăm o varietate de fructe şi legume.
„Este mai bine să mănânci o roşie decât să iei un supliment cu licopen. De asemenea, este mai bine să bei lapte de soia decât să iei isoflavone din soia. Când consumi un aliment întreg, te expui la toţi compuşii bioactivi ce luptă împotriva cancerului”, spune Erdman.
Sursa: Eurekalert