Michael Taylor, comisarul adjunct al FDA, afirmă că dezvoltarea acestui segment de produse cu cofeină adăugată în afara industriei băuturilor este „foarte îngrijorătoare”, după ce compania Mars a anunţat că va lansa o versiune cofeinizată a gumei Wrigley.
Noua gumă de mestecat se adaugă unei liste ce cuprinde alimentele „bogate în energie” prezente astăzi pe piaţă, printre care: sirop pentru clătite, fulgi de ovăz, waffles, chips-uri de cartofi, seminţe de floarea soarelui şi alte dulciuri.
„Credem că anumite companii din industria alimentare se află pe o cale dubioasă şi potenţial periculoasă”, a declarat Taylor pe site-ul FDA.
„Această gumă este un nou exemplu nefericit al acestei tendinţe de a adăuga cofeină alimentelor”, a mai spus oficialul american.
„Un pachet de gumă de mestecat este echivalentul a ţine în buzunar patru ceşti de cafea”, a explicat specialistul.
La finalul lunii aprilie, Wrigley a lansat pe piaţă Alert Energy Caffeine Gum, anunţând că produsul este destinat adulţilor, „permiţând oamenilor să controleze nivelul de cofeină dorit indiferent unde se găsesc”.
Criticii afirmă că produsul este disponibil oricărei grupe de vârstă.
„Temerile noastre se referă la faptul că în tot mai multe produse apare cofeina, chiar şi în cele ce ar putea fi atrăgătoare şi disponibile copiilor şi adolescenţilor, fără a se lua în calcul cu grijă efectul cumulat”, a explicat Taylor.
Taylor afirmă că FDA-ul nu a reglementat folosirea cofeinei de atunci când a permis, în anii ’50, să fie adăugată în băuturile de tip cola.
Regulile existente, afirmă oficialul, „nu au anticipat această proliferare a produsele ce conţin cofeină”.
În 2010, FDA a interzis adăugarea cofeinei în băuturile alcoolice, iar anul trecut a anunţat că este îngrijorată de băuturile energizante bogate în cofeină după ce mai multe persoane au decedat după ce au consumat Monster Energy.
Taylor afirmă că FDA este mai ales îngrijorat de cofeina adăugat în alimentele pe care copiii le-ar putea consuma cu uşurinţă, luând în calcul limitarea acestor decizii.
Expertul a solicitat membrilor industriei alimentare să se abţină în mod voluntar cât timp FDA studiază problema.
„Sperăm că acesta va fi o piatră de hotar care consemnează oprirea adăugării iresponsabile a cofeinei în alimente şi băuturi”, a concluzionat Taylor.
Sursa: AFP