Cercetarea controversată a presupus combinarea virusului H5N1 al gripei aviare (formă letală dar transmisă cu greu între oameni) cu o tulpină din 2009 a H1N1 care se răspândeşte foarte repede în rândul oamenilor.
Cercetătorii susţin că încearcă să imite ceea ce se întâmplă în natură atunci când două tulpini formează un hibrid, un virus care se transmite de la mamifer la mamifer.
În total, echipa a format 127 de hibrizi virali diferiţi. Observaţiile au scos la iveală că cinci dintre aceşti hibrizi se transmit cu uşurinţă pe calea aerului între porcii de guinea din laborator.
Ying Zhang, Hualan Chen şi colegii lor de la Academia Chineză pentru Ştiinţă au creat experimentul pentru a studia modul în care s-ar combina cele două tulpini în mod natural (lucru care nu este exclus să se întâmple). În cazul în care fenomenul s-ar produce pe cale naturală, atunci, graţie acestei cercetări, specialiştii ar putea avea deja antidotul.
Totuşi, cercetarea nu este lipsită de critici.
„Ei susţin că fac asta pentru a ajuta la dezvoltarea vaccinurilor. În realitate, adevăratul motiv este acela că sunt mânaţi de ambiţie oarbă. Statisticile referitoare la evitarea scăpări acestor boli din laborator nu sunt foarte liniştitoare. Îşi iau asupra lor crearea unor virusuri foarte periculoase care se transmit de la om la om. este o acţiune extrem de iresponsabilă”, a declarat Lord May, de la Oxford, fost chief scientist pentru guvernul britanic.
Nu se cunoaşte exact cât de repede s-ar răspândi aceşti hibrizi în rândul oamenilor sau cât de letal ar fi efectul unei astfel de catastrofe.
De asemenea, nu este pentru prima dată când un astfel de studiu îi face pe oamenii de ştiinţă să se îngrijoreze. În 2011, cercetătorii de la Erasmus Medical Centre din Rotterdam şi cei de la Universitatea din Wisconsin au creat o variantă a lui H5N1 care se putea transmite între dihori pe calea aerului.
Surse: Independent, Gizmodo