Rezultatele studiului sugerează că dacă ne gândim la ce este important în viaţă ne protejăm de unele dintre efectele temute ale stresului care ne împiedică să găsim soluţii la probleme.
Studii anterioare au demonstrat că autoafirmarea poate ajuta la reducerea stresului şi la reducerea problemelor de eficienţă ale oamenilor aflaţi în situaţii stresante. De exemplu, unele studii au arătat că „afirmarea te poate ajuta să gestionezi situaţiile care îţi ameninţă stima de sine”, a explicat J. David Creswell, coautorul studiului.
Însa afirmare nu ţine doar de stima de sine. Autoafirmarea presupune identificarea şi concentrarea asupra valorilor importante pe care le deţinem, fie că este vorba de prieteni, familie sau bani. De asemenea, se pare că ea joacă un rol important şi în performanţele cognitive. Cercetările au indicat că elevii de gimnaziu care au realizat autoafirmare au avut tendinţa de a se descurca mai bine la învăţătură, comparativ cu restul elevilor.
În noul studiu, Creswell şi colegii lui au rugat 73 de studenţi să rezolve 12 probleme create special pentru a studia creativitatea şi capacitatea de a rezolva probleme. Echipa le-a dat studenţilor câte trei cuvinte, precum „con”, „mobil” şi „fulg”, şi i-au rugat să găsească un alt cuvânt care să le lege pe toate (în cazul de mai sus, cuvântul ar fi fost „zăpadă”).
Apoi, cercetătorii le-au mai cerut participanţilor să completeze un chestionar pe tema experienţelor stresante cu care s-au confruntat în ultimul timp.
De asemenea, jumătate dintre participanţi au realizat u exerciţiu de autoafirmare în care şi-au prioretizat valorile precum cele legate de familie, religie, afaceri şi bani. Ulterior, ei au scris şi un eseu argumentând de ce valorile prioretizate de ei sunt importante.
În medie, studenţii au reuşit să rezolve aproximativ 8 din 12 probleme. Acei studenţi care au declarat un nivel înalt de stres cronic s-au descurcat mai prost, rezolvând doar 5 din 12 probleme. În schimb, studenţii stresaţi care au urmat exerciţiul de autoafirmare s-au descurcat la fel de bine ca participanţii nestresaţi, lucru care sugerează că exerciţiile mintale ne pot proteja de efectele stresului.
Creswell crede că atunci când ne gândim la ceea ce este important ne amintim de resursele pe care le avem pentru a trece cu bine peste situaţii stresante. „Nici măcar nu contează care este valoarea. Este vorba despre identificarea unui lucru care să fie important personal”, a declarat acesta.
Sursa: Live Science