Specialiştii danezi au solicitat autorităţilor Uniunii Europene să investigheze în amănunt această ameninţare la adresa sănătăţii publicului european.
„Putem spune cu un grad mare de siguranţă că există o legătură între alimentele care conţin acrilamidă şi cancer”, a anunţat Jørgen Schlundt, directorul Institutul Alimentar Naţional din Danemarca.
Studii mai vechi au sugerat că există o legătură între acrilamidă şi cancer. Cercetătorii suedezi au identificat în 2002 acest compus din greşeală şi au bănuit că este un agent carcinogen.
De atunci, mai multe studii au oferit rezultate neconcludente, însă acum, pentru prima dată, oficialităţile daneze au lansat un avertisment public.
„Trebuie să elaborăm reguli pentru această problemă. Trebuie să stabilim un prag şi să elaborăm măsuri prin care principalii actori din această industrie să reducă nivelul de acrilamidă din produsele lor”, a anunţat Schlundt.
Directorul institutului danez a anunţat că a contact deja EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor), solicitând experţilor să investigheze urgent riscurile. Institutele alimentare din Germania, Franţa şi Suedia au anunţat că susţin solicitarea oficialului danez.
„Atunci când am găsit salmonella în ouă, a fost o problemă uriaşă. Nimeni nu ştia cum o putem rezolva. Dar am reuşit, iar acum nu mai avem salmonella în ouă. Trebuie să ne gândim la acrilamidă în acelaşi fel – altfel, foarte multe persoane se vor îmbolnăvi de cancer, iar aceste cazuri pot fi prevenite”, a declarat Jørgen Schlundt. Expertul a adăugat că nu putem aştepta 10 ani pentru a rezolva această problemă.
EFSA a anunţat că va analiza cercetarea daneză în luna septembrie a acestui an.
Surse: EurActiv, DR Nyheder