Lacul Vostok, cel mai mare lac subglacial din Antarctica, a fost izolat sub gheaţă timp de milioane de ani. Anul trecut, cercetătorii au forat printr-un strat de gheaţă gros de aproximativ 4 kilometri, pentru a ajunge la apa lichidă de dedesubt şi a preleva probe din ea.
În lacul izolat timp atât de îndelungat de mediul exterior, oamenii de ştiinţă speră să descopere specii de microorganisme necunoscute anterior.
După îndepărtarea tuturor elementelor ce ar fi putut produce contaminarea mostrelor de apă cu substanţe sau microorganisme din exterior, specialiştii au analizat ADN-ul prezent, descoperind că nu este identic cu niciunul dintre tipurile de ADN din baza de date globală, ceea ce, după cum explică Serghei Bulat, de la Institutul de Fizică Nucleară din St. Petersburg, înseamnă că au de-a face cu o formă de viaţă “neclasificată şi neidentificată”.
O atenţie specială a fost acordată unui anumit tip de bacterie, al cărei ADN este similar în proporţie de mai puţin de 86% cu ADN-ul altor forme de viaţă cunoscute. Un nivel sub 90% înseamnă, în general, că e vorba despre un organism necunoscut.
Totuşi, alţi specialişti susţin că datele trebuie verificate cu mare grijă, de alte laboratoare, înainte de a se anunţa descoperirea unei specii noi.
Lacul Vostok, având o întindere de 15.000 kilometri pătraţi şi o adâcime maximă ce depăşeşte 800 metri, este situat în partea de est a calotei glaciare antarctice, într-o regiune unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată – minus 89 grade Celsius, la 21 iulie 1983.
Sursa: BBC News