Home » D:News » Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii

Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii

Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii
Publicat: 21.02.2013
Când vine vorba de slăbit, o calorie este doar o calorie şi atât. Dar atunci când comparăm alimente crude cu unele gătite s-ar putea ca situaţia să nu mai fie aceeaşi. Mai exact, se pare că „sistemul actual de evaluare a caloriilor este greşit”, susţine Richard Wrangham, specialist în biologie evoluţionistă în cadrul Universităţii Harvard.

În timpul unei dezbateri purtate de cercetătorii în cadrul evenimentului American Association for the Advancement  (AAAS) s-au adus în discuţie rezultatele mai multor studii realizate asupra modului în care este digerată mâncarea de diferite specii, de la oameni la pitoni. Aceste cercetări au scos la iveală că alimentele sunt procesate în mod diferit pe măsură ce ele trec din esofag în intestin şi chiar mai departe. Specialiştii au fost de acord că modul în care sunt calculate caloriile pentru fiecare aliment în parte este greşit deoarece producătorii nu iau în calcul energia folosită de individ pentru a digera mâncarea, efectul bacteriilor intestinale şi orale asupra alimentelor sau proprietăţile alimentelor în sine care le pot micşora sau prelungi călătoria prin intestin. 

Procesul utilizat pentru estimarea caloriilor din alimente a fost dezvoltat de Wilbur Atwater, la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX.  El a fost creat ca un sistem simplu care aloca fiecărui gram de proteină 4 calorii, fiecărui gram de grăsime câte 9 calorii şi fiecărui gram de glucide 4 calorii (ulterior adăugându-se două calorii pentru fiecare gram de fibre). Deşi acest sistem a fost util pentru aproximarea costurilor energetice implicate în metabolizarea multor alimente, lacunele sale sunt cunoscute încă de acum câteva decenii. Din acest motiv, multe state, printre care şi Australia, au renunţat la el, considerându-l inexact şi nepractic. 

Una dintre problemele sistemului se referă la estimarea caloriilor prezente în alimentele gătite. De cele mai multe ori, mâncarea gătită este evaluată ca având mai multe calorii decât cea crudă, în ciuda faptului că procesul de coacere a cărnii transformă proteinele de colagen din carne într-un fel de gelatină, făcând mâncarea mai uşor de mestecat şi digerat. Prin urmare, avem nevoie de mai puţine calorii pentru a consuma şi digera carnea gătită. De asemenea, căldura alterează proteinele din legume. 

Mai mult, modul în care alimentele sunt procesate le poate face pe acestea mai uşor de digerat. De exemplu, ovăzul neprelucrat este digerat pe o perioadă lungă de timp, dar nu şi atunci când este măcinat sau procesat sub forma de cereale pentru micul dejun. 

Alte studii noi au demonstrat că bacteriile intestinale răspund diferit la alimentele procesate şi cele gătite. Mai exact, mâncarea pe care o consumăm are un impact major asupra bacteriilor intestinale şi implicit asupra energiei cheltuite pentru digestie. 

De ce contează toate astea? Pentru că la nivel mondial ne confruntăm cu o epidemie de obezitate iar actualul sistem de calculare a caloriilor a pus pe multă lume în încurcătură. 

Sursa: Wired

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Reacția unui ambasador francez la auzul numirii sale la București: „Catastrofă cu neputință de evitat!”
Reacția unui ambasador francez la auzul numirii sale la București: „Catastrofă cu neputință de evitat!”
Jocul Pokemon Go a colectat în secret date de la utilizatori, dar cu ce scop?
Jocul Pokemon Go a colectat în secret date de la utilizatori, dar cu ce scop?
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o știu de foarte mult timp”
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o știu de foarte mult timp”
Monica Vitti, regina filmului italian
Monica Vitti, regina filmului italian
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...