„Aceste descoperiri fac ridică numărul infecţiilor confirmate de testele de laborator la şase”, a anunţat agenţia. Un bărbat saudit a murit din cauza acestui coronavirus în luna iunie, iar un bărbat din Qatar a fost spitalizat în Londra cu acest virus după ce a vizitat Arabia Saudită.
OMS a confirmat că noua tulpină face parte din familia coronavirus, ce include şi letalul virus SARS, dar şi obişnuita răceală. Ce deosebeşte acest virus nou de SARS este faptul că distruge foarte repede rinichii pacientului, a anunţat OMS.
Dat fiind că până acum au fost identificate foarte puţine cazuri, ce nu par să aibă legătură între ele, OMS anunţase că virusul nu pare să fie foarte contagios. În noul său anunţ, dat publicităţii vinerea aceasta, agenţia a subliniat că există posibilitatea ca numeroase cazuri să nu fie detectate de autorităţi.
OMS a lansat un apel către ţările din întreaga lume să „continue să monitorizeze infecţiile respiratorii acute”, adăugând că specialiştii OMS lucrează la elaborarea unor sfaturi specifice pentru acest virus nou.
„Până la acumularea de noi informaţii, ar trebui să plecăm de la presupunerea că virusul nu este limitat la cele două ţări în care au fost identificate cazuri până acum”, a anunţat OMS.
Cele mai recente infecţii au fost înregistrate în Arabia Saudită, fiind vorba de doi membri ai aceleiaşi familii, ce locuiau împreună. De asemenea, alte două cazuri cu simptome similare au fost raportate către autorităţi.
Într-un alt caz, înregistrat în Qatar, pacientul a fost trimis în Germania în luna octombrie pentru a fi tratat la un spital specializat în afecţiuni ale plămânilor, specialiştii germani reuşind să-l ţină în viaţă.
Specialiştii OMS recomandă doctorilor să „testeze toţi pacienţii ce par să sufere de pneumonii fără explicaţie pentru a vedea dacă noul coronavirus este prezent în corpul lor”. Pacienţii ar trebui testaţi chiar şi în cazul în care nu au călătorit în Arabia Saudită sau în Qatar, anunţă agenţia.
Conform unui studiu publicat în această săptămână în jurnalul ştiinţific al Societăţii Americane pentru Microbiologie, virusul misterios pare înrudit cu o boală întâlnită la lilieci.
„Cea mai apropiată «rudă» a acestui virus este întâlnită la liliecii din Asia. Nu există virusuri umane similare acestuia”, a anunţat Ron Fouchier, de la Centrul Medical Erasmus din Olanda. „Aşadar, pornim de la presupunerea că sursa acestui virus este una animală”, a concluzionat cercetătorul.