Cercetătorii de la Institutul pentru Economie Aplicată şi Cercetări Sociale, din Melbourne, au analizat informaţii cu privire la dietă, exerciţii fizice şi personalitate, provenite de la 7000 de oameni.
Rezultatele studiului sugerează că cei care au crezut că viaţa lor se poate schimba doar ca urmare a propriilor lor acţiuni, mâncau mai sănătos, făceau mai mult sport, fumau mai puţin şi evitau consumul de alcool. Pe de altă parte, s-a constatat că oamenii care cred în noroc sau soartă, tind să aibă un stil de viaţă mai nesănătos.
„Cercetarea noastră arată o legătură directă între tipul de personalitate a unui individ şi stilul de viaţă”, a declarat Deborah Cobb-Clark, director al Institutului. Cercetătoarea speră ca studiul va putea ajuta la formarea unor politicilor publice de informare cu privire la bolile care apar ca urmare a unui stil de viaţă necorespunzător.
„Principalul răspuns la epidemia de obezitate a fost informarea, doar că simpla informaţie nu este de ajuns pentru a ajuta la schimbarea obiceiurilor nesănătoase. Înţelegerea modelelor psihologice pe baza cărora oamenii îşi aleg alimentaţia, este esenţială pentru a ne putea da seama cum evoluează obezitatea”, a adăugat Cobb-Clark.
De asemenea, studiul a demonstrat că bărbaţii şi femeile au opinii diferite cu privire la beneficiile aduse de un stil de viaţă sănătos. Se pare că bărbaţii vor să obţină rezultate fizice de pe urma unui stil de viaţă sănătos, pe când femeile sunt mult mai receptive şi s-au bucurat mai multe de ideea de a duce o viaţă echilibrată şi sănătoasă.
Cercetătoarea Cobb-Clarke este de părere că studiul a demonstrat că este nevoie de crearea unor politici publice mai targetate, pentru că ceea ce le convinge pe femei să adopte un stil de viaţă sănătos, nu îi atrage să pe bărbaţi şi invers. Pentru a promova ideea de viaţă sănătoasă va fi nevoie de implementarea unor iniţiative create în funcţie de gen.
Sursa: The University of Melbourne