Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham şi de la Institutul Wyss din cadrul Universităţii de la Harvard au dezvoltat un sistem terapeutic sintetic care utilizează biomateriale pentru vindecarea problemelor dentare.
Ele permit celulelor stem native din interiorul dintelui să repare şi să regenereze dentina.
Doctorul Adam Celiz, de la Marie Curie Research, din cadrul Universităţii din Nottingham, a declarat: ,,Plombele dentare existente sunt toxice pentru celule, deci sunt incompatibile cu ţesutul din interiorul dintelui. În cazul problemelor gingivale, extracţia de canal este o practică utilizată pentru îndepărtarea ţesutului infectat”.
,,Am proiectat un material bio-sintetic care poate fi utilizat similar cu plombele dentare, dar pot fi aplicate în contact direct cu gingia, pentru a stimula celulele native să repare şi să regenereze ţesutul şi dentina,” a adăugat el.
Cercetarea a câştigat premiul în cadrul competiţiei Royal Society of Chemistry’s Emerging Technologies Competition 2016.
Doctor Kyle Vining, de la Institutul Wyss, a afirmat: ,,Suntem încântaţi de potenţialul terapeutic al biomaterialelor, care ar putea readuce medicina regenerativă în stomatologia recuperativă”.
Competitorii au fost judecaţi după gradul de inovaţie al tehnologiei, potenţialul impact şi calitatea cercetării din spatele proiectului.
Sursa: Mail Online
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: