Home » Sporturi » Cei mai puternici 10 oameni ai trecutului

Cei mai puternici 10 oameni ai trecutului

Publicat: 12.11.2008
Cu totii suntem familiarizati cu intrecerile de tip “World’s Strongest Man”. In ciuda acestui aspect, putine lucruri se cunosc despre adevaratii puternici ai secolelor trecute, performeri care si-au riscat sanatatea si viata pentru a realiza fapte supraomenesti. Beneficiind de o hrana diferita de alimentatia chimizata a sportivilor de performanta din prezent, nefolosind niciun fel de hormoni de crestere, anabolizanti sau suplimente nutritive, acesti pionieri ai culturismului si halterelor au ramas, practic, necunoscuti publicului larg.

5.Alexander Zass (1888-1962)

Zass s-a nascut in orasul Vilna din Polonia dar si-a petrecut intreaga copilarie in Rusia. La fel ca si alti puternici ai vremii, motivatia lui Zass a fost aceea de a deveni un atlet de circ, admirat si invidiat deopotriva de multimile de oameni. Antrenamentul sau initial a fost unul facut dupa ureche. Zass a inceput sa indoaie arbori tineri si arbusti, se catara in copaci si alerga cu cate o gantera in fiecare mana. Mai tarziu, polonezul a pus bazele antrenamentului izometric, folosit si in zilele nostre de catre sportivii profesionisti. A continuat sa se pregateasca sub indrumarile si sfaturile unuia dintre cei mai renumiti atleti rusi ai vremii. In ciuda dimensiunilor sale de doar 1,66 metri inaltime si 75 kilograme, Alexander Ivanovici Zass a fost unul dintre cei mai puternici oameni din toate timpurile, fiind capabil sa rupa lanturi netrucate sau sa indoaie bare de fier cu mainile goale. Intr-una dintre demonstratile sale de forta, Zass a carat un cal pe umeri de-a lungul unei distante de 100 metri. In anul 1914, pe timpul cand servea in armata rusa in timpul Primului Razboi Mondial, Zass acesta a cazut prizonier al austriecilor. In timpul perioadei de prizonierat, a continuat sa practice originalele sale exercitii izometrice. Polonezul a evadat din lagarul de prizonieri si nu s-a mai intors niciodata in ceea ce avea sa devina Uniunea Sovietica. Zass a afirmat in nenumarate randuri ca un om cu bicepsii dezvoltati nu este neaparat puternic, la fel cum nici abdomenul mare si lasat nu este un semn de digestie corecta…

4. Louis Cyr (1863-1912)

Cyr s-a nascut in Quebec, Canada, cantarind la nastere aproximativ 5 kilograme. La varsta de doar 12 ani, Louis era deja cel mai bun taietor de lemne din regiune. La 17 ani cantarea deja 104 kilograme, iar vestile despre forta sa herculeana incepusera deja sa circule de-a lungul Americii. In prima sa demonstratie publica, tanarul Louis si-a uluit asistenta ridicand in aer un cal adult. In anul 1886, Louis a reusit sa ridice de la sol, cu ajutorul unei singure maini, o gantera ce cantarea 99 kilograme. Mai tarziu, el a doborat recordul obtinut de Eugene Sandow, ridicand cu o singura mana o haltera grea de 124 kilograme. Seria realizarilor sale incredibile a culminat cu demonstratia publica din anul 1895, atunci cand canadianul a tinut pe spate o platforma pe care se aflau 18 barbati, greutatea totala a platformei fiind de 1.967 kilograme. Dupa acesta isprava, Louis s-a angajat in cadrul Politiei din Montreal unde a activat pana spre sfarsitul vietii sale.

3. Eugen Sandow – (1867-1925)

Denumit, pe buna dreptate, “Parintele culturismului modern”, Eugene Sandow s-a nascut in Prusia dar si-a trait majoritatea zilelor in Marea Britanie. A inceput de mic copil sa frecventeze circurile, fiind impresionat de ansamblul demonstratiilor de forta efectuate de atleti si luptatori. La randul sau, el devine un astfel de atlet, dand reprezentatii de-a lungul intregii Europe. Sandow inaugureaza spectacolul“Muscle Display”, un fel de precursor al concursurilor de tip “World’s Strongest Man” din zilele noastre. Animat de succesul obtinut, Eugene Sandow organizeaza prima competitie de culturism din lume. Denumita “The Great Competition”, aceasta a debutat in anul 1901, pe scena prestigioasei Royal Albert Hall din Londra. In cadrul juriului care analiza performantele atletilor, alaturi de Eugene Sandow si Sir Charles Lawes, se afla si scriitorul Arthur Conan Doyle! In anul 1925, Sandow moare, pare-se, in urma unui atac de inima survenit in momentul in care atletul se opintea sa-si scoata automobilul intepenit in noroi. Conform altor surse, Eugene Sandow ar fi murit datorita complicatiilor produse de sifilis.

2. Zishe (Siegmund) Breitbart (1883-1925)

Breitbart s-a nascut in Polonia, in sanul unei familii de evrei ultraortodocsi, tatal sau fiind un renumit potcovar si fierar din Lodz. In fata provocarilor venite din partea celorlalti atleti ai vremii si al recrudescentei ideologiei antievreiesti, tanarul Zishe se dedica antrenamentelor sustinute, fiind hotarat sa nu isi faca de rusine rasa. Astfel, Breitbart include in cadrul demonstratiilor sale, exercitii dificile precum infasurarea unei bare de fier in jurul bratului, ruperea de lanturi si ridicarea, in premiera, a unui pui de elefant. Zishe Breitbart devine o legenda vie, un erou al comunitatilor evreiesti din Europa si Statele Unite care vedeau in el expresia vie a faptului ca ei, evreii, nu sunt o rasa inferioara. Sfarsitul sau a fost tragic. In cadrul unei demosntratii publice din S.U.A, Breitbart a batut un piron de fier intr-o scandura groasa de stejar folosindu-se de pumnul sau asemenea unui baros. Din nefericire, nu a calculat bine traiectoria pironului si acesta a strapuns nu numai scandura, ci si genunchiul sau stang. In ciuda celor 10 operatii care au culminat cu amputarea ambelor picioare, Zishe s-a stins din viata in urma septicemiei.

1. John Holtum – Omul ghiulea (1845-1919)

John Holtum s-a nascut in Danemarca si a fost considerat, pentru multa vreme, cel mai puternic om din lume. In demonstratiile sale supraomenesti, danezul reusea sa prinda o ghiulea trasa dintr-un tun adevarat, folosindu-se doar de maini si de muschii pieptului. Aceasta proba necesita o forta fizica colosala, nervi de otel si reflexe deosebit de iuti. Cativa sceptici care negau veridicitatea demonstratiei au fost nevoiti sa recunoasca faptul ca nu era nici un truc la mijloc, si asta dupa ce au examinat atat tunul, cat si ghiuleaua sau praful de pusca folosite. Proiectilul era confectionat dintr-un aliaj de fier si cantarea nu mai putin de 25 kilograme. In cadrul primei sale incercari de a prinde ghiuleaua, Holtum si-a pierdut 3 degete de la o mana. In urma acestui accident, el purta mereu manusi de protectie atunci cand repeta demonstratia. Holtum oferea 300 de franci, o suma imensa in acele vremuri, oricui incerca sa realizeze aceeasi performanta. In ciuda tentantei sume de bani, nimeni nu a raspuns provocarii sale.

Sursa : Blogball

10. Thomas Topham (1702-1749)

Nascut in Londra, Thomas Thopman a fost nu doar cel mai puternic englez din acea vreme, dar si unul dintre cei mai puternici oameni ai secolului al XVIII-lea. Thomas detinea un pub in Islington, loc in care obisnuia sa-si distreze clientii prin demonstratii de forta in care batea piroane de fier intr-o scandura groasa, folosinduse doar de pumni. Printre alte performante notabile, toate fiind inregistrate in prezenta numerosilor martori, se numara ridicarea deasupra capului a unei haltere in greutate de 100 kilograme. Pana aici nimic spectaculos, multi culturisti fiind capabil de acest lucru. In schimb,Thomas se folosea doar de degetele mici, cu care cuprindea, in prealabil, bara halterei. In cadrul unei demonstratii publice desfasurata in orasul Derby, Thomas a ridicat in dinti o masa de lemn in greutate de 70 de kilograme. Cea mai faimoasa demonstratie de forta a fost cea din data de 28 mai 1745, atunci cand puternicul englez a ridicat cu ajutorul muschilor gatului trei butoaie pline cu apa a caror greutate insumata atingea 600 kilograme. Thomas Topham s-a sinucis cu un cutit in urma unei certuri conjugale in care sotia sa l-a amenintat ca-l va parasi pentru un barbat mai tanar…

9. Pierre Gasnier – Hercule din Franta (1862-1923)

Gasnier s-a nascut in Franta si a activat pe intreg parcursul vietii sale in circuri celebre ale vremii, Barnum si Bailey fiind doar cateva dintre ele. Francezul este considerat si astazi drept cel mai puternic atlet de circ din toate timpurile. Pentru a-i amuza pe copii, Gasnier obisnuia sa ia un teanc complet de carti de joc pe care-l rupea pe jumatate folosindu-se doar de doua degete. Pe de alta parte, numarul care l-a facut faimos cuprindea un exercitiu pe care nici un urmas de al sau nu a putut sa-l repete. In cadrul acestuia, Gasnier se infasura de doua ori peste piept cu un lant de o grosime considerabila pe care-l rupea apoi folosindu-se doar de forta cutiei sale toracice. Desi reprezentatia a fost privita la inceput drept o simpla escrocherie de circ de catre contestatarii sai, Pierre Gasnier a repetat testul in fata oricarui doritor, folosindu-se de lanturi pe care le putea oricine verifica in prealabil. Gasnier era un om marunt, avand o inaltime de 1,68 m, si o greutate de doar 70 kilograme. In ciuda acestor dimensiuni modeste, era capabil sa ridice deasupra capului o haltera in greutate de 170 kilograme, performanta de care nu sunt capabili multi dintre barbatii care au dublul greutatii corporale a francezului.

8. Arthur Saxon – Mesterul fierar (1878-1921)

Arthur a fost un celebru atlet de circ si campion de lupte greco-romane al epocii sale. Nascut in Prusia, Arthur, alaturi de fratii sai, Kurt si Hermann, a creat trupa Saxon Trio, cu care colinda Europa efectuand demonstratii de forta care uimeau si incantau deopotriva publicul. Exercitiul sau favorit era acela in care ridica intr-o singura mana o greutate de 189 kilograme, folosindu-se concomitent de muschii picioarelor, spatelui si ai bratului. A fost rivalul personal al unui alt puternic al vremii, Eugene Sandow. Arthur Saxon a fost autorul primelor carti serioase de culturism, in care explica in premiera avantajele unei alimentatii corecte si al unui antrenament sustinut. Aparuta in anul 1905, lucrarea “The development of physical power” a fost urmata, cinci ani mai tarziu, de “The Saxon’s textbook of weight lifting”. Ambele carti sunt considerate si azi printre cele mai valoroase volume care trateaza culturismul si halterele. Arthus Saxon a murit datorita mizeriei si saraciei instaurate de Primul Razboi Mondial. Afectat initial de malnutritie, el a sfarsit in urma unei pneumonii severe.

7. Angus MacAskill – Gigantul MacAskill (1825-1863)

Uriasul scotian a fost nu doar cel mai solid om care a trait vreodata ci, probabil, cea mai puternica fiinta omeneasca despre care exista informatii certe. Nascut in Insula Bearney din Scotia, Angus atingea inaltimea de 2,36 metri si o greutate de 230 kilograme la varsta de numai 22 de ani. In anul 1849 a intrat in lumea circului, unde a lucrat pentru faimosul circ Barnum. Dupa aceasta perioada, gigantul scotian s-a stabilit in Statele Unite. Cea mai cunoscuta demonstratie a lui Angus a fost cea in care, in fata unui public numeros, uriasul scotian a reusit sa ridice pe piept o ancora de corabie in greutate de 1.350 kilograme. Dupa incredibila demonstratie de forta, Angus obisnuia deseori sa mearga pe strazi, in exclamatiile multimii, purtand sub brate cate un butoi de 150 kilograme. Uriasul parea nederanjat de greutatea concomitenta de 300 kilograme…In cadrul turneului circului Barnum in Marea Britania, Regina Victoria a Angliei a insistat sa il cunoasca pe colosul din Scotia si a oferit un dineu in cinstea lui. Uimita de infatisarea si forta sa, regina l-a numit pe Angus : “Cel mai inalt, cel mai solid si cel mai puternic om care a intrat vreodata pe domeniul Windsor”.

6. Thomas Inch (1881-1963)

Redutabilul englez a intrat in istorie dupa ce a detinut titlul de Cel mai puternic om din Marea Britanie timp de 30 de ani. Pe langa acest aspect, Thomas Inch a creat un nou gen de gantera, denumita in cinstea sa, Gantera Inch. Aceasta avea greutatea de 70 kilograme si, pentru a face antrenamentul cu ea inca mai dificil, Inch i-a adaugat un maner foarte gros, fapt care facea din asigurarea unei prize corecte un adevarat chin. Thomas a fost unul dintre putinii oameni capabili sa ridice gantera, el oferind suma de 200 de lire sterline oricui putea sa ii repete performanta. Chiar si la varsta de 72 ani, Thomas Inch putea sa ridice de la sol faimoasa sa gantera…

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?