Noile calcule privind modul în care gazele de seră vor influenţa temperaturile de pe Pământ reduc la jumătate efectele propuse de UN. Conform The Guardian, modul în care omenirea va diminua emisiile de dioxid de carbon va determina dacă schimbările climatice vor putea fi controlate sau dacă efectele se vor înrăutăţi.
Una dintre întrebările la care specialiştii nu au încă răspuns se referă la cât de mult vor creşte temperaturile dacă nivelul de dioxid de carbon din atmosferă se va dubla. Acest aspect ”neştiut” este denumit sensibilitatea echilibrului climatic, iar în ultimii 25 de ani UN a stabilit un nivel de creştere a temperaturilor între 1,5 şi 4,5 grade Celsius.
Însă, recent, profesorul Peter Cox din cadrul Universităţii din Exeter şi principalul autor al studiului a autilizat o nouă metodologie pentru a realiza estimări cât mai exacte a creşterilor de temperatură. Conform studiului, acestea se situează între 2,2 şi 3,4 grade Celsius.
Însă descoperirea nu ar trebui interpretată sub forma unei relaxări privind programele de stopare a schimbărilor climatice, avertizează autorul studiului. Chiar şi o creştere de 1,5 grade Celsius va avea consecinţe. Creşterea cu un singur grad Celsius a temperaturilor de pe Pământ a dus la secete, ploi puternice, furtuni şi creşterea nivelului oceanelor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: