Home » Istorie » Legenda exploratorului Cristofor Columb. Cum a luat amploare înainte să atragă critici dure

Legenda exploratorului Cristofor Columb. Cum a luat amploare înainte să atragă critici dure

Sursa foto: Wikimedia Commons
Publicat: 14.07.2020

Cristofor Columb a fost de mult timp considerat un personaj eroic al istoriei americane, fiind primul explorator care să stabilească o prezență europeană în Lumea Nouă.

GALERIE FOTO

Americanii l-au celebrat încă din 1792, la 300 de ani după ce a ajuns pentru prima dată pe teritoriul american. Însă, a fost nevoie de încă 200 de ani și o campanie de un secol a italienilor-americane pentru a stabilit o sărbătoare națională legală în numele faimosului navigator.

Cu mult timp înainte să devină un simbol al identității italiene-americane, Cristofor Columb a fost mitologizat de America protestantă drept un explorator erou care a deschis calea pentru „fondarea” divină a Statelor Unite de către creștinii europeni.

Moștenirea lui Cristofor Columb

De-a lungul perioadei post-revoluționare, numele său a devenit omniprezent. În 1784, King’s College din New York și-a schimbat numele în Columbia College. De asemenea, în 1790, capitala națiunii a fost mutată în districtul Columbia. Totodată, state americane precum South Carolina și Ohio și-au stabilit sediile guvernamentale în orașe numite Columbia și Columbus.

Totuși, moștenirea lui Columb mai include forțarea populațiilor indigene din America să se convertească la creștinism și introducerea unor noi boli precum variola în fața cărora acei oameni nu aveau imunitate. Lăsând la o parte sclavia, bolile și foamete, cercetătorii estimează că populația de etnie taino a fost redusă de la sute de mii la vremea sosirii lui Columb până la doar câteva sute în jur de 60 de ani mai târziu.

Începând cu anii 1970, mulți au cerut ca Ziua Națională a lui Columb să fie înlocuită cu Ziua Națională a Indigenilor, o zi care să semnifice persecutarea și contribuțiile celor care ocupau continentul cu mult timp înainte de sosirea exploratorului. Liderii indieni-americani și comunitățile au argumentat că moștenirea lui Columb înseamnă, de fapt, consecințe pe termen lung pentru oamenii indigeni. De asemenea, statui care îl înfățișează pe Cristofor Columb, inclusiv una în Manhattan, au reprezentat de-a lungul anilor motiv pentru proteste, existând și nenumărate solicitări de a le înlătura.

Cei mai înverșunați susținători ai lui Cristofor Columb

De-a lungul timpului, pe măsură ce zeci de orașe și state americane au aprobat legi pentru a aboli Ziua Națională a lui Columb pentru a o înlocui cu Ziua Națională a Indigenilor, membrii comunității italiene-americane au fost printre cei mai înverșunați susținători ai lui Cristofor Columb, scrie History.

În timp ce grupuri precum „National Italian American Foundation” (NIAF) nu îi scuză crimele, aceștia cred că semnificația reală a sărbătorii naționale, mândria culturală a italienilor-americani, nu ar trebui sacrificată. În ziua de azi, americanii din toate categoriile discută și dezbat moștenirea lui Columb și impactul exploratorului asupra lumii în care trăim.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cristofor Columb nu a fost cel care a descoperit America. Iată 11 lucruri pe care le-am învăţat în timpul şcolii, dar care nu sunt în totalitate adevărate

Columb a avut dreptate, a descoperit canibali în ”Lumea Nouă”

De ce America nu a fost denumită după Columb?

O scrisoare furată a lui Cristofor Columb, în valoare de 1,2 milioane de dolari, a fost înapoiată Vaticanului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase